• BIST 9693.46
  • Altın 2494.511
  • Dolar 32.5088
  • Euro 34.6886
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

HGS'nin tanıtımı Ankara Rixos Otel’de yapıldı

HGS'nin tanıtımı Ankara Rixos Otel’de yapıldı
Otoyol ve köprü geçişlerinde nakit geçişlerden ve KGS’den sonra, 8 milyon KGS kartının yerini alacak olan HGS kartlarının tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısı, 4 Eylül 2012 Salı günü Ankara Rixos Otel’de gerçekleştirildi.

 

PTT ve Karayolları Genel Müdürlüğünün  işbirliğiyle hazırlanan yeni sistemin basın toplantısına, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın teşrifleriyle, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Habib Soluk, Müşteşar Yardımcısı Mustafa Fırat, Bakan Danşmanı Cabir Bilirgen, PTT Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr.Ender Ethem Atay, PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Osman Tural, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, PTT Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Toprak ve PTT Genel Müdür Yardımcısı Ali İhsan Karaca, PTT Kurul, Müşavirlik ve Daire Başkanları, HGS Proje Müdürü Erhan Ark, PTT Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü personeli, davetliler ve basın mensupları katıldılar.
 
Törende, HGS etiketi ile ilgili teknik bilgiler veren Erhan Ark,  “OGS ve KGS devreye alınarak, karayollarında nakit para tahsilatı işlemleri sonlandırıldı. Ancak KGS ile nakit para tahsilat sisteminin birbirine benzerliği dolayısı ile gişelerdeki dur-kalk, karttaki kontörün bitmesi gibi sorunlar ile karşılaşıldı. HGS’nin otoyol ve köprülerdeki trafiği azaltması bekleniyor” dedi.
 
Daha sonra,   Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım bir konuşma yaptı. Bakan Yıldırım, bugüne kadar köprülerde ve otoyollarda Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve KGS’nin uygulandığını  belirterek, OGS’nin daha seri geçiş imkanı sağladığını ancak KGS’nin yoğun zamanlarda tıkanmalara neden olduğunu dile getiren Yıldırım, vatandaşların bu durumdan mağdur olduklarına işaret etti.
 
Yıldırım, HGS’nin devreye girmesiyle kısa bir süre içinde KGS’nin tamamen ortadan kalkacağını belirterek, yaklaşık 8 milyon KGS kartı sahibinin bu kartlardaki paraları harcadıktan sonra HGS’ye geçeceklerini söyledi.  "Bizim amacımız, 2013 yılbaşına kadar KGS’nin yerini HGS’nin alması" diyen Yıldırım, HGS uygulamasının 17 Eylül’den itibaren ülke genelinde başlayacağını bildirdi.
 
Daha sonra HGS’deki geçiş etiketini tanıtan Yıldırım, yapışkan tipi etiketin 5 lira, kart tipi etiketin ise 15 liradan satılacağını kaydetti.
 
Etiketlerin araba camına yapıştırıldıktan sonra otomatik geçmeye başlanacağını ifade eden Yıldırım, HGS’nin kullanımının ve temininin son derece kolay olduğunu belirtti.
 
HGS etiketlerinin tüm PTT şubelerinden alınabileceği gibi, otoyol ve köprü girişlerine kurulan 29 PTT gişesinin yanı sıra yollar üzerindeki dinlenme tesisleri ve benzin istasyonlarından da temin edilebileceğini vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:
 
"Bizim bütün işimiz gücümüz vatandaşın hayatını kolaylaştırmak. Temini kolay olsun, hemen geçsin, bu sistemi kurma amacımız buydu. Vatandaşlarımız bunu kısa sürede benimseyecek, artık yaşadıkları bu çile sona erecek. Bunu ortadan kaldırmak için Karayolları Genel Müdürlüğü ile PTT Genel Müdürlüğü bu sistemi geliştirdi. 17 Eylül’den itibaren başlıyor. Gişelerin olmadığı hiçbir otoyol giriş çıkışı kalmayacak. Küçük yerlerde bir, büyük yerlerde başlangıçta iki tane gişe koyacağız." dedi.
 
Etiketlerin aynanın altına gelecek şekilde, cama yapıştırılması durumunda görüşün engellenmeyeceğini belirten Yıldırım, "Artık geçiş serbest" dedi.
 
Bakan Yıldırım, HGS’yi kullananların KGS’ye göre yüzde 20 daha ucuza geçiş yapma imkanına kavuşacağına dikkati çekerek, "Hem hızlı geçecek hem kolay temin edecek hem daha az ödeyecek" diye konuştu.
 
Yıldırım, "Ümit ediyorum ki vatandaşlarımız zamanla OGS’yi de terk edecek ve HGS tek geçiş sistemi olarak kullanılacak. Böylece farklı sistemlerin getirdiği karışıklık ortadan kalkacak" dedi.
 
Sistemin yazılımlarının büyük bir kısımın Türkiye’de yapıldığını ifade eden Yıldırım, sorun çıkması halinde bunun giderilmesinin daha kolay olacağını, güvenlik açısından da daha emniyetli olduğunu vurguladı.
 
Bakan Yıldırım, toplantının ardından HGS etiketini aracının ön camına kendisi yapıştırdı.
 
HGS ile ilgili kısa bilgiler :
 
İstanbul başta olmak üzere otoyol ve köprü geçişlerinde trafiğin akışını yavaşlatan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) tamamen bitecek. Bunun yerini ‘Hızlı Geçiş Sistemi (HGS)’ alacak.
 
HGS, vatandaşın fiyatının yüksek olması nedeniyle fazla ilgi göstermediği Otomatik Geçiş Sistemine (OGS) de rakip olacak.
 
5 TL'ye alınacak etiketleri arabaların ön camına yapıştırmak yeterli olacak. Kartlar, gişe geçişleri sırasında aracı algılayarak, ücret tahsil edilecek.
 
Karayollarındaki 600 civarındaki KGS gişeleri HGS'ye dönüşecek. Mevcut OGS gişelerine de HGS etiketlerinin okunabileceği ekipmanlar yerleştirilecek.
 
İstanbul başta olmak üzere otoyol ve köprü geçişlerinde trafiğin akışını yavaşlatan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) 17 Eylül’de yerini Hızlı Geçiş Sistemi’ne (HGS) bırakacak. 
 
10 milyon KGS’nin değişeceği sisteme 10 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Sistemin değişmesinin en önemli nedenlerinden biri ise KGS gişeleri önünde kartı olmayan sürücülerin otomobilden inip arkada bekleyenlerden kart istemesiyle oluşan trafiğin önüne geçmek.
 
İlk olarak İzmir’i Aydın ve Çeşme’ye bağlayan otoyollarda test edilen sistemde, 5 liraya alınacak etiketleri arabaların ön camına yapıştırmak yeterli olacak. Kartlar, gişe geçişleri sırasında aracı algılayarak, ücret tahsil edilecek. 500 civarındaki KGS gişeleri HGS’ye dönüşe cek. Sisteme geçiş 6 ay içinde tamamlanacak.
“KGS kadar ucuz, OGS kadar hızlı = HGS (Hızlı Geçiş Sistemi)” 
 
TETAŞ Grup şirketlerinden, Cyclops Teknoloji A.Ş.`nin geliştirdiği yeni “ HGS - Hızlı Geçiş Sistemi ” Projesinin, T.C. Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı tüm otoyol ve köprü gişelerinde kademeli olarak devreye alınmasına karar verildi. 
 
İçinde pil bulunan OGS cihazı ile karşılaştırıldığında, fiyatı on kat daha ucuz olan, ince, pilsiz, yeni HGS etiketlerine, 5 TL`ye sahip olunabilecektir.
 
HGS etiketleri nereden temin edilecek? Nasıl para yüklenecek?
 
HGS etiketleri, ilk etapta, karayolu giriş ve çıkışlarına kurulmakta olan PTT- HGS satış ve dolum noktalarından, yurt genelinde faaliyet gösteren 4.000`i aşkın PTT noktasından hızlı şekilde satın alınabilecektir. HGS etiketinin diğer bankalardan da temin edilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir.
 
Yükleme işlemleri, tüm PTT noktalarından, web sitesinden gerçekleştirilebileceği gibi, ek olarak SMS göndererek yükleme ve iPhone uygulaması kullanılarak yükleme seçenekleri üzerinde çalışmalar devam etmekte olup, OGS`de olduğu gibi, HGS etiketinin kredi kartına bağlanması ile ödemeler, otomatik olarak yapılabilecektir. 
 
HGS etiketlerinin özelliği nedir? Sistemde hangi teknolojiler kullanılıyor? 
 
Kullanılan teknoloji, pasif RFID - Radyo Frekansı ile Tanımlama teknolojisidir. Pili olmayan, çipli, ince HGS etiketi, aracın ön camına, OGS etiketinin yapıştırıldığı yere yapıştırılmaktadır. Etiket, koruma teknolojisi sayesinde, yapıştırıldığı araçtan sökülmek istendiğinde, kullanılmaz hale gelmektedir.
 
Ek olarak, giriş ve çıkış gişelerinden geçen aracın sınıfını belirleyen algılayıcı sistemler ile kaçak geçiş yapan aracın plakasını tespit eden akıllı kameralar kullanılmaktadır Tüm bu artı özelliklerine rağmen, Hızlı Geçiş Sisteminin yatırım maliyeti, mevcut sisteme göre çok daha düşüktür. 
 
Hızlı Geçiş Sisteminin yatırım maliyeti, Hızlı Geçiş Sistemi ve mevcut sistemler ile ilgili bilgiler… 
 
Şu anda Türkiye genelinde yaklaşık 2 Milyon OGS, 10 Milyon KGS kullanıcısı ve toplamda 690 otoyol ve köprü gişesi bulunmaktadır. 
 
Otoyol ve köprü gişelerinde ücret toplama işlemleri, ilk etapta nakit para tahsilatı ile gerçekleştirilirken, OGS ve sonrasında KGS sistemlerine geçilerek gişelerdeki nakit para toplama işlemlerine son verildi. Ancak bu sistemler, olumlu yönleri ile birlikte, bazı sorunları da beraberinde getirdi. 
 
İlk etapta, OGS - Otomatik Geçiş Sisteminin devreye alınmasıyla, nakit para ile tahsilatın sonlandırılması düşünülmüştü. Ancak OGS cihaz bedelinin yüksek olması ve satın alma prosedürlerinin fazlalığı dolayısı ile hedeflenen kullanıcı kitlesine ulaşılamadı. 
 
Sonrasında, kart bedeli düşük ( 5 TL ) olan ve kolay satın alınabilen KGS-Kartlı Geçiş Sistemi devreye alınarak, karayollarında nakit para tahsilatı işlemleri sonlandırıldı. 
 
Ancak Kartlı Geçiş Sitemi ile nakit para tahsilat sisteminin birbirine benzerliği dolayısı ile gişelerdeki dur-kalk, karttaki kontörün bitmesi gibi sorunlar ile karşılaşıldı. KGS de gişelerdeki ücret toplama sıkıntısını istenilen oranda çözemedi.
 
Yeni teknolojileri kullanarak, kullanılmakta olan her iki sistemin talep gören özelliklerini birleştirmek ve “KGS kadar ucuz, OGS kadar hızlı” olan HGS(Hızlı Geçiş Sistemini) geliştirildi.
 
HGS ne zaman hizmete açılacak? 
 
Tüm Türkiye’de uygulamaya alınacak sistemin ilk fazı olan, İzmir – Çeşme,  İzmir – Aydın Otoyolu ve İstanbul Boğaz Köprüsü kurulumu tamamlanmış durumdadır. 
 
Edirne – İstanbul- Ankara arasındaki gişelerin alt yapı çalışmaları tamamlanmış olmakla  birlikte tüm Türkiye`de sistemin hizmete açılması 2012`nin son çeyreği olarak planlanmaktadır. 
 
Sistemin Türkiye`de devreye alınmasının ardından, öncelikle Balkan ülkelerinde ve çevre ülkelere yayılması planlanmaktadır. 
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 7575 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim