• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Türk Traktör, iç pazardaki daralmayı ihracatla aşıyor

Türk Traktör, iç pazardaki daralmayı ihracatla aşıyor
Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, dünyanın birçok bölgesindeki ekonomik sorunlara rağmen ihracatın artmaya devam ettiğini söyledi.

 

Türk Traktör’ün yıl sonu hedefini tutturacağını belirten Özdemir, “Yurt içi pazarında öngördüğümüzden biraz daha fazla küçülme var. Biz bu sıkıntıyı yurt dışı pazarlarla telafi etmeye çalışıyoruz.” dedi.Bursa Tarım Fuarı’nda stant açan Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, traktör satışları hakkında bilgi verdi. Geçen yıl, rekorların kırıldığı sıra dışı bir yıl yaşandığına dikkat çeken Özdemir, bu yıl ise belli bir daralma öngörüldüğünü hatırlattı.
 
“İHRACAT YÜZDE 138 ARTTI”
 
Traktör satışlarında yüzde 18′lik bir küçülme yaşandığına işaret eden Özdemir, bunun ana etkenlerini şöyle ifade etti: “Makro ekonomik gelişmelerin yanı sıra bu yıl kış yağmurları çok iyiydi, ama bahar yağmurları biraz zayıftı. Dolayısıyla tahıl verimi olumsuz etkilendi. İç Anadolu ve Konya bölgesi başta olmak üzere rekoltede yüzde 40′lara 50′lere varan düşüşler yaşandı. Türk Traktör olarak 6. ayın sonu itibariyle baktığımız zaman yine fena bir ilk yarı geçirmedik. İlk yarıda satışlarımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 arttı. 18 bin 200′den 23 bin 800′e çıkarttık satışlarımızı. Ciromuz ise 894 milyondan 1.2 milyara çıktı. Bu da yüzde 34′lik bir artışa tekabül ediyor. Yine aynı dönemde ihracatımız yüzde 138 arttı.”
 
“DIŞ PİYASADA ÇOK CİDDİ ARTIŞ VAR”
 
İlk yarı ticari sonuçların fena olmadığını dile getiren Özdemir, şöyle devam etti: “Özellikle dış piyasada çok ciddi bir artış var. Bunda yeni devreye aldığımız Utility serisinin çok büyük rolü var. Yeni bir model bu. Bunu fabrikamızda üretiyoruz, bütün dünyaya ihraç ediyoruz. Şu anda başta Kuzey Amerika, Kanada ve Latin Amerika olmak üzere dünyanın 5 kıtasında 90′dan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Bunun da haklı gururunu yaşıyoruz.”
 
“YURT İÇİNDE ÖNGÖRÜMÜZDEN FAZLA DARALMA VAR”
 
İlk hedeflerinin ihracat performansını artırmak olduğuna vurgu yapan Özdemir, dünyada yaşanan ekonomik sıkıntıları ve Türkiye’nin sıkı para politikasını hatırlattı. Yaşanan bu daralmayı aşmak için stratejiler geliştirdiklerini ifade eden Özdemir, şunları kaydetti: “Biz de bu daralmayı aşmak için dünyanın daha fazla ülkesine ürünlerimizi satmak için gayret ediyoruz. Bizim bir avantajımız da CNH Case New Holland’ın da desteği ile dünya pazarındaki ağımızı geliştirerek satışlarımızı artırmaya çalışıyoruz. Yeni modeller çıkartıyoruz. Başka türlü ihracatımız geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 138 büyümezdi. Biz yeni pazarlarda, yeni modellerle pazarımızı büyütmeye çalışıyoruz. Yurt içi pazarında öngördüğümüzden biraz daha fazla küçülme var. Biz bu sıkıntıyı yurt dışı pazarlarla telafi etmeye çalışıyoruz. Tabi yılın bitmesine 4 ay kaldı. Biz bu yıl ki hedeflerimizi tutturacağımıza inanıyoruz.”
 
“İHRACATIN YÜZDE 26′SI AMERİKA’YA”
 
Bu yılki ihracatın yüzde 26′sının Amerika kıtasına yapıldığını vurgulayan Özdemir, bunun çok ciddi bir oran olduğunu belirtti. Amerika’da ve Avrupa’da yüksek beygir gücünde daha donanımlı traktörler kullanıldığını, kendilerinin de daha yüksek beygir gücünde, donanımlı ürünler üreterek o pazardan pay almaya çalıştıklarını dile getirdi.
 
“HER İKİ TRAKTÖRDEN BİRİSİ TÜRK TRAKTÖR’ÜN”
 
Çiftçiye ileri teknoloji ürünü traktör ve ekipmanları sunmaya çalıştıklarını belirten İrfan Özdemir, Türkiye’de yıllardır açık ara lider olduklarını kaydetti. Türkiye’de 38 traktör markası olduğunu anlatan Özdemir, satılan her 2 traktörden birinin Türk Traktör ürünü olduğunu dile getirdi. 58 yıldır çiftçinin yanında olduklarını, bundan sonra da çiftçiye en yakın marka olmayı hedeflediklerini ifade etti. İrfan Özdemir, şu an itibariyle fabrikalarında 2 bin 600 kişinin çalıştığını, Adapazarı’nda alınan yeni araziye de ihtiyaca göre ileride ikinci fabrikanın yapılacağını kaydetti.
 
Türkiye’nin tarımsal hasıla bakımından Avrupa’da birinci, dünyada ise 7. olduğunu hatırlatan Özdemir, 2023 yılında dünyanın ilk 5 ülkesi içine gireceğine inandığını dile getirdi. Buna karşın tarımsal verimliliğin çok düşük olduğunu belirten Özdemir, bunu telafi etmek için teknolojiye ve bilgiye yatırım yapmak gerektiğini sözlerine ekledi.
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1777 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim