İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iki dev eseri olan Kağıthane-Piyalepaşa Tünel Yolu ile Sütlüce Kongre Merkezi’nin açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın ev sahipliği yaptığı törene Başbakan Erdoğan’ın Eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Erken, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Milletvekilleri, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediyesi Bürokratları ile vatandaşlar da katıldı.
Başbakan Erdoğan; “İstanbul bilim ve düşünceyle kaynıyor…”
Kağıthane-Piyalepaşa Tüneli ile Sütlüce Kongre Merkezi’nin açılış töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yakın bir zamanda önce 5. dünya Su Forumu’nun, ardından da Dünya Bankası toplantılarının yapılacağını belirterek, “Dünya Bankası toplantılarına 10 bini aşkın insan gelecek. İstanbul, sadece 2 gün sonra yapılacak olan Dünya Su Forumu toplantısıyla da bunun farklı bir sinyalini veriyor. Bu forumun da ev sahipliği yapıyoruz. Şu ana kadar bu toplantıya katılacağını teyit eden 23 bin kişi var. İşte görüyorsunuz İstanbul'un bütün otelleri fıkır fıkır kaynayacak. Neyle? Düşünceyle. Neyle? Bilimle. Herkes ilmini, düşüncesini, yorumunu burada ortaya koyacak” diye konuştu.
Tarih boyunca büyük medeniyetlerin su kenarlarında kurulduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, kendilerinin de bu toplantıyı Haliç'in kıyısında yapacaklarını hatırlatarak, şöyle konuştu; “Değerli bazı hocaların verdikleri tekliflere uymuş olsaydık, şu anda Haliç toprakla doldurulmuş olacaktı. Ancak onların değil başka hocaların tekliflerini dikkate aldık. Onlar bize dediler ki, ‘biz burada bu çamuru çıkarırız ve bu çamuru Aliböykey’deki bir taş ocağına taşırız’. Ama kamyonla taşımadık ve buradan oraya adeta petrol hattı gibi hat kurduk, çamuru oradan pompaladık. Haliç’ten yaklaşık 2 milyon metreküp çamur çıktı ve bu çamur orada bir park haline dönüştürüldü. O bölgede 600 bin metrekarelik büyük bir park düzenlemesi yaptık. Daha önce Haliç’in kenarından kokudan geçilemiyordu ve burada canlı yaşamıyordu. Ama şimdi Unkapanı ve Galata köprüsü üzerinde yüzlerce İstanbullu, balık tutma sevdalısı, balık tutuyor. Nereden nereye... İstanbul bu işte…”
Eski Unkapanı Köprüsü yine Haliç’in iki yakasını bağlıyor…
Binlerce yıldan bu yana tüm medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir metropol olan İstanbul’un sarnıçları, çeşmeleri, sebilleri ve kervansaraylarıyla gerçek anlamda bir su medeniyeti olduğunu ifade eden Erdoğan, İstanbul’un bir yanında Karadeniz, bir yanında Marmara Denizi bulunduğuna dikkati çekti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, Boğaz’dan bir su hattı döşeneceğini açıkladığını hatırlatan Erdoğan, böylece bir su sirkülasyonunun Haliç’in içinde yapılacağını, bunun da Haliç’i geleceğe yönelik tamamıyla herhangi bir sıkıntıya düşürmeden kurtaracağını söyledi. Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü; “İstanbul’un aynı zamanda Asya ile Avrupa'yı birbirine bağladığını ve bütün dünyada ‘Altın Boynuz’ olarak tanınan Haliç ve Boğaziçi gibi güzelliklere sahip olan bir İstanbul’u feda edebilir miyiz? Kağıthane-Piyalepaşa Tüneli'nin açılmasından bir başka mutluluk daha duyuyorum. Ben de bu bölgenin çocuğuyum. Burada doğup büyüdüm. Açılışını yaptığımız Sütlüce Kongre Merkezi eskiden İstanbul'un mezbahanesiydi ve bu mezbahanenin halini buralarda yaşayanlar çok iyi bilir. Ama şimdi burası çok farklı bir hale geldi, daha da gelişecek. Tamamen kentsel değişim dönüşüm devam ediyor. Çok daha güzel olacak ve buradaki bu değişim dönüşümle beraber, Haliç'in karşı tarafı düzenlendi. Şimdi bu tarafın düzenlenmesi de devam ediyor. Dolayısıyla yürüyüş kordonu diyeceğim buna, adeta buranın da bir kordonu olacak. Unkapanı Köprüsü’nü daha önce Ayvansaray’a taşımıştık benim dönemimde, şimdi de Kadir bey bunu biraz daha bu tarafa doğru çektiler ve tamamen köprü bir yaya yürüyüş köprüsü olacak. Dolayısıyla Haliç'in iki tarafı da birbirine bağlanmış oldu, bu da hayırlı olsun diyorum.”
Başkan Topbaş; “Bir haftada 1 milyar 265 milyon TL’lik açılış yaptık…”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da medeniyetlerin beşiği İstanbul’a hizmet etmenin ve Başbakan Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde başlattığı vizyonu devam ettirmenin onurunu yaşadıklarını belirterek, 5 yılda İstanbul’a 25 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını söyledi. “Bu şehir hizmete doymaz, biz de hizmet etmeye doymuyoruz” diyen Başkan Kadir Topbaş, her gün yeni bir açılış yaptıklarını ve İstanbul’un gelişmesi adına yeni adımlar attıklarını kaydetti. Son bir haftada 1 milyar 265 milyon TL’lik yatırımlar zincirinin açılışını yaptıklarını hatırlatan Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;
“İstanbul trafiğinde gözle görülür rahatlama var…”
“Perşembe günü Sayın Başbakanımızın canlı yayınla katıldığı törenle Sancaktepe’de 41 kavşağı aynı anda açtık. Sayın Başbakanımız diğer toplu açılışlara katılamadılar. Biz o yatırımların toplu açılışlarını da yapmamıştık. Çok ciddi yatırımları bloklar halinde bu şehre kazandırdık. Bu şehre sadece ulaşım alanında 12 milyar TL’lik yatırım yaparak erişim konusunda ciddi mesafeler kat ettik. Metro, karayolu, deniz ulaşımında ciddi mesafeler aldık. Şimdi de ‘7 Tepeye 7 Tünel’ projesi kapsamında yaptığımız yatırımların ilki olan Kağıthane-Piyalepaşa Tüneli’ni açıyoruz. Şehrin her noktasında her yere ulaşılır hale getirdik. İstanbul’un trafiğinde son günlerde metrobüs ve diğer yatırımlarımızla gözle görülür bir rahatlama da yaşanıyor. İstanbul’da günlük yolculuk sayısının 11 milyondan 23 milyona çıkmasına rağmen, araç ve insan sayısında ciddi artışlar yaşanmasına rağmen yaptığımız yatırımlarla ulaşımda rahatlama yaşattık. Bu planlı ve doğru bir çalışmanın yansımasıdır. Hedefleri doğru koyduk ve emin adımlarla yürüdük.”
Haliç Boğaz suyuyla daha da temizlenecek…
Bir zamanlar kokan ve çamur deneniyle doldurulması gündeme gelen Haliç’in nasıl kurtarıldığına dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, Haliç Havzası’ndaki Sütlüce Kültür Merkezi’nin tamamlanmasının da çok önemli olduğunu vurguladı. İstanbul’un artık kongre, fuar, finans kenti olduğunun altını çizen Topbaş, “Sarıyer Çayırbaşı’ndan Ayazağa Deresi’ne 4.1 kilometrelik bir tünel açmak suretiyle, Boğaz’dan Haliç’e saniyede 3 bin litre su basacağız. Böylece Haliç’te Boğaz suyuyla bir sirkülasyon sağlanmış olacak. Bunun çalışmalarını başlattık. 40 milyon TL’ye mal olacak bu proje 2011 yılında tamamlanacak” diye konuştu.
İstanbul ulaşımda da Avrupa Başkenti oluyor…
Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nin yanında inşaatı devam eden alanda İstanbul’a devasa boyutta yeni bir kongre merkezi kazandırdıklarını anlatan Başkan Topbaş, “İstanbul’un tarihi eserlerini restorasyonlarla geleceğe hazırlarken, birçok çağdaş kültür-sanat merkezleri ve müzeler de şehrin çehresini değiştiriyor. İstanbul’u bu geleceğe hazırlarken özellikle ulaşıma çok önem veriyoruz. Dönemimizde 28 kilometre raylı sistem bitirdik. Göreve geldiğimizde 402 bin olan raylı sistem kullanımını 1 milyon 300 bine çıkardık. 54 kilometre metro inşaatımız hızla devam ediyor. 27 kilometresini bu yılsonu açacağız. 4 ayrı hattın oluşan toplam 82 kilometrelik hattı da ihale aşamasına getirdik. Gelecek dönem toplamda 136 kilometre raylı sistem yapmış olacağız. Hedefimiz 2012’de günlük 7 milyon insanımızın raylı sistemi kullanır hale gelmesidir. Öte yandan, açılış bekleyen 10 kavşakla 205 kavşak ve yol düzenlemesi bitirdik ve 302 kilometre yeni yol yaptık. Bugün ilkini açtığımız tünel yolları toplam 33 tane ve 142 kilometre olarak planladık. Şu anda 3 ayrı tünel yolda çalışmalarımız hızla sürüyor. İhale aşamasında olan yeni tüneller de var. Bütün bu tünel yollar tamamlandığında günlük 200 bin civarında aracın yerüstü trafikten çekilerek yeraltına ineceğini hesaplıyor. Tünel yollarla özel aracını kullanan İstanbullulara çok kısa sürede erişim imkanını getiriyoruz. Açılışını yaptığımız bu tünel yol güvenlik ve konfor açısından tam donanımlı. Türkiye’nin en iyisi, Avrupa’nı da sayılı tünel yolları arasında.”
Törende konuşmaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Valisi Muammer Güler ve eşi Neval Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bazı AK Partili milletvekilleri ve İl Başkanı Aziz Babuşçu ile açılışları yapmak için platforma çıktı. Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezinin açılışı, yapılan canlı bağlantı ile gerçekleştirildi. Merkezin açılışını, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış yaptı. Kağıthane-Piyalepaşa Tüneli'nin açılışı da Erdoğan ve beraberindekiler yaptı.
Başbakan Erdoğan, kurdele kesilirken, yağmur yağdığına işaret ederek, “Yağmur başladı. Harcıyoruz. Yerine yenisi geliyor. Bastı rahmet deryası. Bu yatırımlar böyle durup dururken olmuyor. Tüm eserlerimiz İstanbulumuza, İstanbullulara hayırlı. Ya Allah Bismillah” dedi. Açılışın yapılmasının ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, makam aracının sürücü koltuğuna geçti. Erdoğan, otomobiliyle yanına oturan Başkan Kadir Topbaş ile birlikte Kağıthane-Piyalepaşa Tüneli’nden geçti. Ardından da tazı çalışması biten Piyalepaşa-Dolmabahçe Tüneli’ni de kullanarak Çırağan Sarayı’na çok kısa bir sürede ulaştı.
Kağıthane-Piyalepaşa Tünel Yolu
“7 Tepeye 7 Tünel” projesinin ilk etabı olan Kağıthane-Piyalepaşa Tüneli’nin ardından, Bomonti-Dolmabahçe Tüneli de kısa bir süre sonra hizmete girecek. Dünyada birçok örneği olan şehir içi yer altı karayolu, İstanbul trafiğini önemli noktalarda rahatlatacak. Açılışı gerçekleştirilen Kağıthane-Piyalepaşa Tüneli'ndeki iki tünelin toplam uzunluğu 7 bin 997 metre. Yeni "Avusturya Metodu" yöntemiyle inşa edilen tünel için 900 bin metreküplük kazı yapıldı. Taban genişliği 11,80 metre olan tünelin yol genişliği 9.5 metre (2 şerit emniyet şeridi), yüksekliği 7,33 metre.
Tünel yol kaplaması tamamen yangına dayanıklı ve ışık yansıtması yüksek özellikli beton ile kaplandı. Böylelikle tünelin yangın anında asfalt kaplamasına göre çok daha dayanıklı olması sağlandı. Tünel tüplerinin tek gidiş yönünde olması ve karşıdan taşıt gelmemesi, kaza riskini büyük bir oranda azaltıyor. Ayrıca henüz çoğu Avrupa ülkesinde bile bulunmayan ‘emniyet şeridi’ uygulaması, tünellerdeki güvenlik düzeyini büyük oranda artırıyor.
Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi
Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi, Türkiye’nin en büyük ve modern kongre ve kültür merkezi özelliğini taşıyor. Yaklaşık 65 bin metrekarelik bir alana kurulan merkez, 88 bin metrekarelik inşaat alanına sahip. Merkezde, 3 bin 35 kişilik konser, 1120 kişilik tiyatro, 900 kişi kapasiteli 3 sinema salonu ve 14 çalışma salonu yer alıyor. Ayrıca, 650 kişilik restoran, 7 bin 700 metrekarelik açık hava etkinlikleri alanı inşa edildi. İnşaat alanı 8 bin 250 metrekare olan bir rıhtıma sahip merkezde, 700 araçlık otopark ile 17 bin metrekarelik yeşil alan bulunuyor. Avrupa’nın sayılı merkezlerinden birisi olan Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi, 16 Mart Pazartesi günü başlayacak Dünya Su Kongresi’ne ev sahipliği yapacak.