• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Kasko Değeri MTV Ödemesi

Kasko Değeri MTV Ödemesi
Araç Kasko değeri üzerinden mtv ödemesi hesaplama işlemi nasıl yapılır ve araç MTV hesaplamasında ne tür bilgiler önemlidir.

Kasko Değeri MTV Ödemesi

Araç Kasko değeri üzerinden mtv ödemesi hesaplama işlemi nasıl yapılır ve araç MTV hesaplamasında ne tür bilgiler önemlidir. Yazımızda bu konuda detaylı bir bilgilendirme yapacağız. Kasko değerleri araçların modeli ve donanımlarına göre araçların ödemekle yükümlü tutulduğu kanunen belirtilmiş olan bir ödeme şeklidir. Araç MTV hesabı yapılırken mtvbilgisi büyük önem taşımaktadır.

Araç Kasko değerleri ve MTV ilişkisine geçmeden önce kasko değerini açıklamak gerekmektedir. Kasko değeri, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından belirlenir ve kasko değer listesi şeklinde güncel bir şekilde açıklanmaktadır.  Bu listenin oluşturulurken araçların markaları, modelleri ve piyasa koşulları baz alınarak bilgilendirme yapılır.

2017 yılı itibarı ile ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi, bir önceki yıl vergisinin yeniden değerleme oranına yönelik olarak  kıyaslandığında %3,93 oranında arttırılmış bir şekilde ödenmektedir.  Aşağıda MTV ödeme ekranından motorlu taşıtlar vergisi 2017 yılı oranlarına göre ödeme miktarlarını görebilirsiniz. Ödeme ekranı aynı zamanda motorlu taşıtlar vergi hesabını da gerçekleştirmektedir.

MTV ÖDEME EKRANI

MTV hesaplama işlemi taşıt türlerinin yaşı ve motor silindir hacmi baz alınarak yapılan bir hesaplama yöntemidir. Sürücülerin MTV hesaplama ve ödemesinde motor hacmi ve yaşı etkili oluyor. Örnek İle açıklayacak olursak 2017 Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni 16 ve motor hacmi 1300 altında olan araçlar 58 TL ile en düşük MTV’yi, 1-3 yaş ve motor hacmi 4000 m3 üzeri olan lüks araçlar 19 bin 541 lira ile en yüksek MTV ödemesini gerçekleştirmiştir.

Araç Kasko Değerleri sorgulama Konusunda bilgi almak için kaynak linkimizi inceleyebilirsiniz.

MTV Vergilerinde indirim var mı

MTV uygulaması indirimli bir biçimde ödenmesi  2005 yılında yasalaştı ve 2006 yılının ilk ayında yürürlüğe girerek uygulanmaya başladı. Bu uygulama ile birlikte; otomobil, arazi taşıtı, kaptıkaçtı ve benzeri araçlar için ödenecek MTV'lerde araç kasko değerleri önemli bir rol alarak uygulanmaya konuldu.  

Bu hesaplama işleminde kasko ile ayrıntılara baktığımızda Otomobilinizin veya arazi taşıtınızın, kasko değerinin %5’i baz alınarak hesaplama yapılabilmektedir. Tarifede belirtilmiş olan MTV sorgulama araç kasko değerinin %5’nin altında kalıyorsa MTV ödemesini tam olarak yapmanız gerekmektedir. www.mtvhesaplama.net sayfası üzerinden araç vergi hesaplaması yapılabilmektedir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarı, kasko değerinizin %5’ini aşıyorsa alt kademedeki vergi tutarını ödüyorsunuz. Kasko değeri bir alt kademenin üzerinde olsa da ikinci kez alt kademeye inemiyorsunuz.

2005 yılında sonra ödediğiniz MTV ücretleri, kasko bedelinin %5’ini geçiyor ise fazladan ödeme yapmışsınız demektir. Peki, fazladan ödenen MTV ücreti geri alınabilir mi?

Fazla Ödenen MTV Nasıl Geri Alınır?

MTV ödemelerinden kasko değerinin %5’inden fazla ödeme gerçekleştiren sürücüler, geri iade alabilmektedirler. Fakat bunun için yapılması gereken çeşitli işlemler  bulunmaktadır. Düzeltme dilekçesi hazırlamak ve kasko sigorta değeri bildirim formunu bu dilekçeye eklemek.

Aracınızın motorlu taşıtlar vergisi ile ilgili tüm hesaplama ve sorgulama hizmetleri mtvbilgisi.com sayfası üzerinden rutin olarak sorgulama işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu işlemlerin her biri ilgili sorgulama ekranından rutin olarak yapılabilmektedir.

Kaynak: MTV BİLGİSİ

Bu haber toplam 2915 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim