• BIST 9534.3
  • Altın 2488.366
  • Dolar 32.5182
  • Euro 34.8323
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

İstanbul Beylikdüzü Metrobüsü yeni uygulaması ile adeta kan ağlayacak

İstanbul Beylikdüzü Metrobüsü yeni uygulaması ile adeta kan ağlayacak
İstanbul’un trafiği konusunda can damarı olan Metrobüs yolcularını pek sevindirmeyecek bir haber, Beylikdüzü metrobüs durağından yayımlandı. Beylikdüzü metrobüs durağı’nda yepyeni bir uygulama başlayacak.

Beylikdüzü ilçesinden Söğütlüçeşme yönüne yolculuk eden vatandaşlar, Söğütlüçeşme yönünde yaşanan yoğunluktan dolayı, ara duraklardan metrobüse binerek, ters yönde bulunan TÜYAP’taki son durağa gidiyordu. Vatandaşlar, buradan boş araçlara binip, oturarak yolculuk edebiliyordu ancak İETT bu konuda yeni bir önlem aldı.

TÜYAP durağına ara duraklardan gelen yolculardan ötürü oluşan yoğunluğu önlemek amacıyla, peronda değişikliğe gidildi. Yapılan yenilikle, TÜYAP’taki son durağa giren metrobüsler, yolcularını farklı bir bölgede indirerek, peron dışına çıkaracak. Böylece boş metrobüs için bu durağa gelen yolcular, bir kez daha ücret ödeyerek, boş metrobüslere binebilecek. İETT tarafından duraklara asılan bilgi notunda uygulamanın 16 Şubat 2016 günü başlayacağı belirtildi.

Temel olarak kendine ait özel bir şeridi olduğu için trafikte hızlı hareket edebilmektedir. Metrobüslerin tercihli yollarla karşılaştırıldığında bazı önemli farklı özellikleri bulunmaktadır. Bunlar duraklar arası mesafe diğer otobüs sistemlerine göre uzundur.

Duraklar ön ödemelidir. Yani yolcu durağa girerken ödeme yapmaktadır. Otobüsün ödeme için beklemesi bu surette önlenmektedir.

Metrobüs yollarında genelde tek bir hat çalışmaktadır.Yolcular tüm kapılardan iner ve binerler.İniş binişlerin kolaylıkla yapılması ve zaman kaybedilmemesi için durak platformu ile otobüs giriş yükseklikleri aynıdır ve merdivenle çıkış yoktur.

Kullanılan araç yolcu kapasitesi daha yüksektir.Bu hatlarda çift katlı veya düşük kapasiteli araçların kullanılması doğru değildir.Bu özellikler nedeni ile sistemden yararlanan yolcu sayısı diğer otobüslü sistemlerden daha yüksektir. Yolculuklar daha hızlı gerçekleştirilmektedir.

Araçlar ise standart otobüslerden daha fazla yolcu kapasitesine sahip, daha konforlu ve trafik sorunu olmadığı için çok daha hızlıdır.

Metrobüs sisteminin altyapı maliyeti metro ve benzeri toplu taşıma sistemlerinden çok daha ucuz olduğundan dolayı gelişmiş birçok ülkede yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle metro hatlarını besleme ve yakın mesafe taşımacılığında birçok gelişmiş dünya metrosu, metrobüslerden faydalanmaktadır. Bazı ülkelerde ise gelişmiş metrobüs ulaşım ağları mevcuttur.

Metrobüs hattında kullanılan otobüs modellerinin belirli standartları vardır. Tek katlı (yolcu tahliyesinin kolaylaşması için), en az bir körüklü (daha fazla yolcu kapasitesi için), otomatik vitesli (dur-kalk sistemine uyumlu olması için), engelli giriş-çıkış sistemli olmalıdır. Bazı ülkelerdeki metrobüsler şoförsüzdür.

Beylikdüzü, İstanbul’un batıdaki ilçelerinden biridir. Güneyinde Marmara Denizi, doğusunda Avcılar, batısında Büyükçekmece, kuzeyinde ise Esenyurt ilçeleri vardır. Yüzölçümü 360 km2 dir.

Beylikdüzü İstanbul’un gecekondu yapılaşması olmayan nadir ilçelerinden birisidir. Toplu konut projeleri ve lüks sitelere ev sahipliği yapan ilçede belediyenin yaptığı araştırmaya göre, yaşayanların yüzde 40’ının üniversite mezunudur. Beylikdüzü İstanbul’un en kozmopolit ilçelerinden biridir, bu özelliği bir Türkiye mozayiği gibidir ve ilçede hatırı sayılı sayıda yabancı vatandaş da ikamet etmektedir. Beylikdüzü ilçesi kişi başına 10M²’yi aşan yeşil alanları ile bir Avrupa kenti standartındadır.Beylikdüzü ilçesinin hemen hemen her sokağı ve caddesinde simetrik aralıklarla ağaçlar bulunmaktadır. Geniş caddeleri, bulvarları, kaldırımları ve yeşil alanları ile Beylilkdüzü İstanbul’un planlı kentleşmiş yeni yüzünü temsil etmektedir. Beylikdüzü daha da yeşilleşmeye devam etmektedir. Cumhuriyet Mahallesi ve Adnan Kahveci Mahallesi arasında kalan dev vadide Yeşil Vadi Botanik Parkı yapımı sürmektedir.Kumkapı’da bulunan İstanbul Su Ürünleri Hali, Beylikdüzü ilçesi Gürpınar sahiline taşınacaktır. Bu durum ilçede yaşayan çevreye duyarlı kişilerin Su Ürünleri Hali’nin körfezi ve sahili kirleteceği ve Beylikdüzü’ne trafik yükü getireceği için büyük tepkisine yol açmıştır.

Bu haber toplam 3189 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim