• BIST 9079.97
  • Altın 2330.649
  • Dolar 32.3585
  • Euro 34.9623
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

3.Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolunun geçiş ücreti belli oldu

3.Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolunun geçiş ücreti belli oldu
Kuzey Marmara Otoyolu projesinin kazananlarını açıklayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kamulaştırma bedelleri dahil toplam yatırımın 8 milyar lirayı aşacağını söyledi. Projenin Kurtköy-3. havalimanı bölümü ise 26 Ağustos’ta açılacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, toplam yatırım bedeli 7 milyar lirayı aşacak Kuzey Marmara Otoyolu projesinin Asya kısmını Limak İnşaat-Cengiz İnşaat Ortak Girişim Grubu, Avrupa kısmını ise Kolin İnşaat-Kalyon İnşaat-Hasen Ortak Girişim Grubu’nun kazandığını açıkladı.

Bakan Yıldırım, iki grubun ayrıca 500’er milyon lira kamulaştırma bedeli için katkı sağlayacağını belirterek, toplam yatırımın 8 milyar lirayı aşacağını kaydetti. Yıldırım “Böylesine büyük bir proje aslında Türkiye’nin gücünü ve geleceğe olan güveni gösteriyor” dedi.

Bakan Yıldırım, Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesinden kaynak kullanılmadan gerçekleştirilecek otoyolların, yatırım süresi haricinde 3-4 yıl işletildikten sonra devlete devredileceğine dikkat çekerek, “Böyle birşey dünyada yok” dedi.

KURTKÖY-AKYAZI CENGİZ-LİMAK’IN

İhale sonuçlarıyla ilgili bilgi veren Yıldırım, toplam 169 kilometrenin Kurtköy’den başlayıp Akyazı’da bittiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi: “İki çarpı dört yani 4 şerit gidiş 4 geliş olarak toplam yatırım tutarı 4.5 milyar lira, yatırım süresi yaklaşık 3 yıl. Kazanan ortaklık Limak-Cengiz ortak girişimidir. Verdiği süre 6 yıl 9 ay 12 gündür, bundan 3 yıl yapım süresini düşerseniz geriye temiz 4 yıla yakın 3 yıl 9 aylık bir işletme süresi sonunda yol karayollarına ilaveten devrolacak.”

KURTKÖY-AKYAZI’YI KOLİN-KALYON YAPACAK

Yıldırım “İkinci olarak projenin devamı Kurtköy’den 3. havalimanına kadar yapılıyor. Ağustos’un 26’sında açacağız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü dahil 95 km katılımla 200 km’nin üzerine çıkıyor bu kesimde bir sorunumuz yok ama havalimanından Kınalı’ya, Edirne asfaltına, TEM yoluna bağlamak için 88 km’lik bir bölüm daha var. O bölümü yine yap-işlet-devret modeliyle aynı eş zamanlı olarak yapıldı. Buraya da 8 teklif geldi, bu 8 teklif içerisinde yapım süresi dahil olmak üzere en düşük işletme süresini veren grup Kolin-Kalyon ortak girişim grubudur, teklif edilen işletme süresi 7 yıl 9 ay 12 gündür. Buradan yaklaşık 3 yıl yapım süresini çıkardığınız zaman 4 yıl 9 ay 12 gün gibi net bir işletme süresi kalmış olacaktır” diye konuştu.

52 TL+ KDV’YE İSTANBUL BAŞTAN BAŞA GEÇİLECEK

Yıldırım, yolların geçiş ücretleri hakkında da şu bilgileri verdi: “Kınalı-havalimanı arası 88 kilometrelik bölüm için toplam geçiş ücreti bugünkü kurlarla 10.5 lira artı KDV olacak. Asya yakası yani Kurtköy’den Akyazı’ya 169 kilometrelik kesim 19 lira artı KDV olacak. Eğer tamamı olarak düşünürsek, yani kullanıcılar, Kınalı’dan girip, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü geçerek, Kurtköy’den Akyazı’ya kadar 52 lira artı KDV ödeyecek. Kurtköy’den 3. Havalimanına olan mesafede yaklaşık 90 kilometre bu da 25 lira artı KDV olarak öngörülmektedir.”

Bu haber toplam 2996 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim