• BIST 9046.62
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Trafik sigortası yüzde 6.2 oranında düştü

Trafik sigortası yüzde 6.2 oranında düştü
Hazine Müsteşarlığı’nın trafik sigortasında en büyük pazar payına sahip 10 şirketin genel müdürlerini toplantıya çağırmasının ardından fiyatlar düşmeye başladı.

Sigorta Bilgi Merkezi verilerine göre ağustos ayı başında 660 lira olan ortalama zorunlu trafik sigortası primleri 41 lira ucuzlayarak 619 liraya indi. Böylece sigorta şirketlerinin ortalama yüzde 15 indirim yapacaklarını söylemelerinin ardından fiyat düşüşleri resmi rakamlara da yansıdı.

Ağustos başına göre indirim yüzde 6.2 gibi görünse de poliçeler yenilendikçe gerçek indirim rakamının bunun daha da üstüne çıkacağı görülecek. Trafik sigortası ortalama primleri yılın tamamını kapsadığı için mayıs ile temmuz arasında yüksek tutardan yenilenen poliçeler nedeniyle ortalama tutar indirim yapılan tutardan daha fazla görünüyor.

Trafik sigortası primlerinin en yüksek rakamlara ulaştığı mayıs ayına göre ise şu anda sigorta primleri yüzde 10 daha ucuz. Şu anda ortalama 619 lira olan primlerin 560 liraya kadar inmesi gerekiyor ki fiyat artışları karşısında harekete geçen devletin istediği gerçekleşmiş olsun.

YÜZDE 140’I BULMUŞTU

Son 1 yılda zorunlu trafik sigortasında fiyat artışları yüzde 140’ı bulunca harekete geçen Hazine Müsteşarlığı önce sigorta şirketlerinin maliyetlerini aşağı çekecek yasal düzenlemeler yaptı. İki hafta önce de en çok trafik poliçesi kesen 10 şirketin genel müdürünü Ankara’ya çağırdı ve primlerin en az yüzde 10 indirilmesini istedi.

Edinilen bilgilere göre Hazine, 15 Ağustos’a kadar fiyat indirimleri gerçekleşmez ise fiyatları sabit olarak belirleyecekleri sisteme geçileceğini genel müdürlere iletti. Şirketler fiyatları yüzde 10 ile 20 arasında düşürmeye başladı.

Eğer Hazine indirimleri yeterli bulmaz ise devreye girecek ve sabit tarife belirleyecek.

PRİMLER GÜNLÜK OLARAK BELİRLENECEK

Fiyatların aşağı çekilmesine karşın ise sigorta şirketlerinin sermayelerinin eriyip sermaye yetersizliğine düşmemesi ve yeni sermaye konulması zorunluluğu doğmaması amacıyla trafik için ayrılan sermaye karşılığı aşağı çekilecek. Halen yapılan her 100 liralık sigorta karşılığında şirketler 18 lira sermaye ayırmak zorunda.

Şimdi şirketler ve Hazine yeni sermaye karşılığı şartı üzerinde çalışıyor. Diğer yandan fiyatların arttığı dönemde Hazine’nin fiyat artışının önüne geçmek için belirlediği primlerin aylık belirlenmesi zorunluluğu da günlük olarak değiştirildi. Bazı sigorta şirketleri de yasal düzenlemeyi bahane ederek fiyat indiriminden kaçınıyordu.

Şimdi ise yapılan düzenleme ile artık primler günlük belirlenecek. Bir yandan şirketler Hazine’ye verdiği sözü hemen yerine getirebilecek. Diğer yandan şirketlerin aylık belirlediği fiyatlar sektöre göre fazla pazar payı almalarını veya hızlı pazar payı kaybetmelerini sağladığı için artık pazarın yapısına göre şirketler kendileri için optimum olan düzeyde durmak için fiyat politikası belirleyebilecek.

Önemli bir ayrıntı da şu: Eğer siz daha ucuz teklif almışsanız fiyat 1 ay boyunca geçerli olacak.

Bu haber toplam 4044 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim