• BIST 8748.65
  • Altın 2242.596
  • Dolar 32.3344
  • Euro 35.1496
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

Avrasya Tüneli'nden geçiş ücreti belli oldu

Avrasya Tüneli'nden geçiş ücreti belli oldu
20 Aralık’ta açılacak olan Asya ile Avrupa kıtalarını deniz tabanının altından karayolu tüneliyle bağlayacak Avrasya Tüneli’nden geçiş ücretleri de belli oldu.

Yüzde 89'u tamamlanan tünel, bittiğinde, kara tünelleriyle birlikte 5.4 kilometre olacak. Tünelin en derin noktası ise eksi 106.4 metre. Bu noktada tünel üstündeki örtü kalınlığı 55 metre, denizin en derin noktasında deniz tabanı derinliği ise 62 metre olacak.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Tünel tür afet senaryoları göz önünde bulundurularak tasarlandı. Tünel, ana Marmara fayında oluşabilecek 7.5 büyüklüğünde bir depreme göre inşa edilirken, Boğaz'ın altındaki sistem,İstanbul'da 500 yılda bir görülebilecek en büyük depremde bile hasarsız hizmete devam edebilecek, 2 bin 500 yılda bir meydana gelme olasılığı olan depremdeyse küçük bakımlarla hizmete açılabilecek.

AVRASYA TÜNELİ İÇİN GERİ SAYIM

Tünelde kaza ve patlama gibi acil durumlarda her 200 metrede bir sığınma odaları bulunacak. Tehlike anında odalara giren yolcular, gaz ve dumandan etkilenmeyerek tahliye merdivenleriyle alt ve üst bölümlere geçecek.

Havalandırma sistemindeki gelişmiş jet fanlar, içeriye sürekli temiz hava sağlayacak.

Elektrik enerjisi hem Asya, hem de Avrupa yakasından sağlanacak. Her iki yakada da elektrik kesintisi yaşanırsa, devreye giren güçlü Jeneratör ve kesintisiz güç kaynağı sistemleri, aksama yaşanmamasını sağlayacak.

KAZLIÇEŞME GÖZTEPE 15 DAKİKA

Avrasya Tüneli'nin tamamlanmasıyla 100 dakikayı bulan Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki seyahat süresi 15 dakikaya kadar inecek. Projede deniz tabanı altına özel bir teknoloji ile inşa edilen 5.4 kilometrelik iki katlı tünelin deniz altındaki kısmı 3.34 kilometre uzunluğunda olacak. Projenin tamamı yani Kazlıçeşme ve Göztepe arasındaki mesafe ise 14.6 kilometre. Tünel için Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9.2 kilometrelik güzergahta ise yol genişletme ve çalışmaları, araç alt geçitleri ve yaya üst geçit çalışmaları devam ediyor.

GEÇİŞ ÜCRETİ 4 DOLAR+KDV

Avrasya Tüneli, biri gidiş biri geliş olmak üzere iki katlı olarak inşa edildi. Yalnızca hafif araçların geçişi için tasarlanan tünelden, Otomobil ve minibüsler geçebilirken en fazla 2.80 m yükseklikteki araçlar yararlanabilecek. Ağır taşıtlar, motosiklet ve yayalar geçemeyecek.

AVRASYA TÜNELİ HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Tünelde maksimum hız saatte 70 km olarak belirlenirken, geçiş ücretleri otomobil için 4 dolar+kdv, minibüsler için 6 dolar+kdv karşılığı Türk Lirası olacak. Tünelde her iki yönde de geçişler ücretli olacak, sürücüler tünel geçiş ücretini HGS ve OGS aracılığıyla ödeyebilecek. Ayrıca bir nakit gişesi bulunmayacak, araçtaki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.

600 METREDE BİR CEP VAR

Tünelde arıza yapan araçlar için her 600 metrede bir cep şeritleri bulunuyor. 7/24 kapalı devre kamera ve olay algılama sistemleriyle izlenecek tünelde, acil bir durumda hızla müdahale edilebilecek.

Türkiye'de ilk kez bir tünelde tam LED aydınlatma kullanılacak. Tünelde kademeli aydınlatma sistemi de uygulanacak. Böylece tünel giriş ve çıkışlarında sürücülerin tünele ve gün ışığına kolayca adapte olmaları sağlanacak. Radyo frekanslarından sürücüler bilgilendirilecek. Diğer tünellerden farkı ise alt ve üst bölümlerdeki araçlara farklı frekanslardan bilgilendirilme yapılacak olması.

Tünel uzunluğu (deniz altından): 3.34 km

Toplam tünel uzunluğu: 5.4 km

Güzergah uzunluğu: 14.6 km

Yolculuk süresi: 15 dk

Maliyeti: 1.3 milyar $

Tüneldeki şerit sayısı: 2x2

Günlük araç geçiş sayısı: 120 bin

Tüneldeki en derin nokta: -106.4 m

Tüneldeki hız sınırı (Saatte): 70 km

Tünelin iç çapı: 12.5 m

Tüneldeki eğim: % 5

Bu haber toplam 6760 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim