• BIST 8792.48
  • Altın 2238.284
  • Dolar 32.3368
  • Euro 35.0772
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

El konulan ithal oto için başvurular 31 Temmuz’da doluyor

El konulan ithal oto için başvurular 31 Temmuz’da doluyor
El konulmuş veya takibattaki ithal araçların ek ödeme karşılığında iadesi ve takibatın ortadan kalkması için araç sahiplerinin başvurma süresi 31 Temmuz’da doluyor.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, el konulan ya da takibat altındaki ithal araç sahiplerini, mağduriyetlerini gideren yasal düzenlemeden yararlanmaları için son başvuru tarihi olan 31 Temmuz’u geçirmemeleri konusunda uyardı ve kendilerine danışmanlık ve avukatlık desteği vermeye devam ettiklerini belirtti.

Mağduriyetler ile ilgili uzun süre yürüttükleri çalışmaların bir sonucu olarak düzenlemenin yürürlüğe girmesini sağladıklarını ifade eden Erkoç, mağdur araç sahiplerine Federasyon olarak danışmanlık ve avukatlık hizmetleri desteği vermeye devam ettiklerini söyledi. Aynı zamanda Başkent Otomobilciler Derneği (BOD) ve OTONOMİ Başkanı olan Aydın Erkoç, söz konusu düzenleme ile mağdur durumdaki 42 bin dolayında 3’üncü şahsın mağduriyetinin giderildiğini kaydetti. Bunlar içinde halen bir girişimde bulunmamış olanların, yetkili mercilere ve Federasyonda ilgili birimlerine başvurarak bu düzenlemeden yararlanabileceklerini vurgulayan Erkoç, “Maliye Bakanlığı’nın göstermiş olduğu değeri ödedikten sonra araçlar kendilerine iade edilecek ve bundan sonra devlet çıkışlı olmuş olacak. Bu araçlar artık hiçbir şekilde iyi niyetli 3’üncü kişilerden alınamayacak. Araçlarını geri alacak bu kişiler, değerlendirme ve satma yetkisine sahip olacak. Gümrükte bekleyen araçlar da çürümekten kurtulacak. Bu araçlar rahatlıkla yeniden piyasada alım satıma konu olacak. Böylece ticaretinin önündeki engel de kaldırılmış oldu. Bu durumda olup da halen başvurmamış araç sahiplerinin 31 Temmuz tarihini geçirmemeleri konusunda uyarmayı bir görev biliyoruz” dedi.

Araç sahipleri “ön tespit dilekçesi” ile başvurmalı

Gümrük vergilerinin kısmen eksik ödenmesi ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 3/2 maddesi kapsamında el konulan araçların iadesi ve bu kapsamdaki diğer araçların takibattan kurtulması için 31 Temmuz Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar “ön tespit dilekçesi” ile ilgili gümrük idaresine başvurulması gerekiyor. Dilekçeyi alan gümrük idaresi, aracın tasfiyesinin tamamlanıp tamamlanmadığı, araç hakkında müsadere kararı olup olmadığını araştıracak. Dilekçenin verildiği tarihten itibaren işlemler sonuçlandırılıncaya kadar tasfiye işlemlerine devam edilmeyecek. İnceleme sonucu gerekli şartları sağlamadığı anlaşılan başvurular, eksikliklerin yine aynı tarihe kadar tamamlanması halinde kabul edilecek. Başvuru formunun ilgili gümrük idaresine verildiği tarihten itibaren bir ay içinde ilgili gümrük idaresine ödeme yapılacak. Aracın iadesi kovuşturmayı yapan mahkemeden istenecek. Mahkemece verilen iade kararının ibrazı üzerine araç, sahibine iade edilecek.

Hangi araçları kapsıyor?

Adalet, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın, mayıs ayında Resmi Gazete’de yayımlanan ortak yönetmeliği ile uygulamanın esasları belli oldu. Gümrük vergilerinin kısmen eksik ödenmesi ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun “aldatıcı işlem” maddesi uyarınca açılan kamu davalarına konu olması nedeniyle el konulan taşıtların sahiplerine iadesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen bu yönetmelik, 27 Ocak 2017’den önce el konulan, müsadere kararı verilmemiş ve henüz tasfiyesi tamamlanmamış kara taşıtlarını kapsıyor.

Bu haber toplam 2472 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim