• BIST 9055.34
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Fransa'da protestolar Paris trafiğini felç etti

Fransa'da protestolar Paris trafiğini felç etti
Fransa'da hükümetin gerçekleştirmeyi planladığı yeni çalışma yasası reformuna karşı ülkenin çeşitli kentlerinde eylemler başlarken, Paris'teki protestolar trafiği felç etti.

Genel Emek Konfederasyonunun çağrısıyla (CGT) Paris'te metro çalışanlarının yaptığı grevler nedeniyle bazı hatlarda önemli aksamalar yaşandı. 

Kamyon şoförleri ise Paris'in önemli caddelerinden Şanzelize'yi kapatarak trafik akışını engelledi.

Diğer taraftan bazı liselerde öğrenciler okul önlerinde barikat kurarak eylem yaptı.

Öğleden sonra Paris'te yapılacak protesto yürüyüşüne binlerce eylemcinin katılması bekleniyor.

Sabah saatlerinden itibaren Paris, Marsilya, Lyon, Toulouse ve Nantes gibi ülkenin büyük şehirlerinde yaklaşık 180 eylem düzenlenmesi ve 4 bin civarında iş yerinde grev yapılması bekleniyor. Bazı şehirlerde sabah saatlerindeki grevlerin trafikte aksamalara yol açtığı bildiriliyor.

Eylemler sırasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Karayip'te Irma ve Jose kasırgasından etkilenen Fransız topraklarını ziyaret ediyor olacak.

Macron'un eylemciler hakkında söyledikleri tepki aldı

Cumhurbaşkanlığı görevine geldiği günden itibaren ilk kez toplumsal bir eylemle karşılaşacak Macron'un, Yunanistan ziyareti sırasında, çalışma yasası reformuna karşı çıkanları "tembel" olarak nitelendirerek, "Fransa reformist bir ülke değildir. Reform yapmaz çünkü biz isyan ederiz, direniriz, kaçınırız. Böyleyiz biz." ifadelerini kullanması tepkilere neden oldu.

CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez, Macron'un sözlerinin "skandal" olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Macron'la yarışan Sosyalist Parti adayı Benoit Hamon da "Asıl tembeller, hayatları için çalışmak zorunda olmayan zengin bireylerdir." demişti.

Macron'un ülkede yüzde 9,5 oranındaki işsizliğe çare bulacağını belirterek ortaya atttığı en önemli seçim vaadi olan söz konusu reform, işverenlerin, işten haksız çıkarmalarda ödenecek tazminatlar için tavan belirlenmesine ve herhangi bir yasal kısıtlamaya maruz kalmaksızın çalışma saatlerini doğrudan işçilerle belirleme özgürlüğü elde etmesine imkan tanıyan düzenlemeler içeriyor.

Tasarıda, 50'den az çalışanı bulunan iş yerlerinde işverenin sendika temsilcisi olmaksızın çalışanla masaya oturabilmesi ve işten çıkarılmalarda itiraz süresinin bir yıl ile sınırlandırılması gibi değişiklikler de yer alıyor.

Çalışma yasasında geçen yıl yapılan değişiklikler ülkede büyük gösterilere neden olmuş, yüz binlerce kişinin katıldığı grev ve gösterilere rağmen tasarı, hükümet kararnamesi ile Ulusal Meclis'te oylanmadan geçirilmişti.

Bu haber toplam 4707 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim