• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9437
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

İstanbul'da parklanma 'kurallı' hale gelecek

İstanbul'da parklanma 'kurallı' hale gelecek
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, artan araç sayısı ve düzensizlik nedeniyle oluşan otomobil park sorununu ortadan kaldırmak için şehir içi yollarda kurallı parklanma düzeni getirecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, artan araç sayısı ve düzensizlik nedeniyle oluşan otomobil park sorununu ortadan kaldırmak için şehir içi yollarda kurallı parklanma düzeni getirecek.

İstanbul genelinde yol üstü parklanmasının plansız, kuralsız, denetimsiz ve kontrolsüz bir biçimde büyümesi hem şehir yaşamında hem de ulaşım, trafik, çevre, sosyal yaşam ve ekonomi üzerinde olumsuz etkiler meydana getiriyor. Büyükşehir Belediyesi bu nedenle araç parklanma sorunlarının giderilmesi için yol üstü parklanmanın düzenlenip "planlı ve kurallı" hale getirilmesini amaçlıyor.

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama Müdürlüğü tarafından yürütülen "yol üstü otoparkları düzenleme ve yeni stratejiler geliştirme" çalışmaları kapsamında, şehir genelindeki 250 kilometrelik yol ağında yeni parklanma modelleri geliştirilecek.

İstanbul'un parklanması analiz edilecek

Çalışma kapsamında ilk etapta İstanbul genelinde 250 kilometrelik güzergahta kalan yollarda parklanma yapılan zaman dilimlerinde 1 hafta boyunca araç sınıfları dikkate alınarak, yol üstü parklanma ve yükleme boşaltma davranışları kameralarla kaydedilerek raporlanacak.

Yol aksı üzerinde parklanmayı kısıtlayan pazar kurulan sokaklar, sinyalize kavşaklar, yangın musluğu, hemzemin yaya geçitleri, okul geçidi, engelli parkı, durak ve taksi cepleri tespit edilecek. Okul, hastane, alışveriş merkezi gibi umumi binaların çevresindeki yol üstü park davranışları gözlemlenecek.

Yükleme boşaltma ihtiyacı olan iş yerleri sınıflandırılacak, mevcut yükleme boşaltma faaliyetleri iş yeri çalışma saatleri ile lojistik hizmeti aldığı yoğun saatler dikkate alınarak araç sınıfları, yükleme boşaltma süresi analiz edilecek.

250 kilometre yolda düzenli ve kurallı park

Analiz çalışmalarının ardından yol üstü parklanma ihtiyaçları tespit edilerek, yolların kapasitesine uyumlu olarak park yönetim stratejileri oluşturulacak. İlk etapta Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğunda kalan 250 kilometrelik yolda araçların kurallı park yapılmasını sağlayarak parklanmanın kapasitesini artırmak amacıyla yatay ve düşey işaretlemeler yapılacak. Yollar kapasitelerine göre tek ya da çift yönlü parklanmaya uygun hale getirilecek.

Anketle vatandaşa sorulacak

Yeni parklanma modelinin oluşturulmasında vatandaşların parklanma davranışlarını ve alışkanlıklarını analiz etmek amacıyla toplamda 5 bin anket de yapılacak.

İstanbul trafiğindeki parklanma sorununa çözüm olması hedeflenen çalışmanın 1 yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

Bu haber toplam 6046 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim