• BIST 9090.36
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

İspanya’da kadınlar istedikleri yerde inebilecekler

İspanya’da kadınlar istedikleri yerde inebilecekler
İspanya'nın Vigo kentinde, toplu taşımalarda kadınların kendilerini daha güvende hissetmeleri için yeni bir uygulama getirildi.

İspanya’nın Vigo kenti kadınlara karşı yapılan cinsel tacizlere önlem almak için yeni bir uygulama getirdi.

Geçtiğimiz hafta yürürlüğe giren bu uygulamayla geceleri toplu taşıma ile seyahat eden tüm kadınlar otobüs güzergahı üzerinde istedikleri yerde inebilecekler.

Vigo’da faaliyet gösteren Vitrasa toplu taşıma şirketinin getirdiği bu uygulama sayesinde akşam saat 10.30’dan sabah 6.30 kadar kadınlar otobüs durağına varmadan şoförden izin alarak yol üzerinde istedikleri yerde inebiliyorlar.

Belediye yetkilileri getirdikleri yeni düzenlemenin kadınlara toplu taşımalarda daha güvenli bir şekilde seyahat etmelerine imkan sağlayacağını ve taciz sorununun önüne geçmeye yardımcı olacağını belirtiyor.

Taciz vakalarını önlemeyi hedefleyen bu sistem nasıl işliyor?

Kadın yolcular otobüse bindiklerinde önceden inecekleri yeri şoföre bildiriyor ve öndeki koltuklara oturuyor. Otobüs hattı üzerinde, trafik kurallarına da dikkat edilerek, yolcunun inmesi için şoför uygun bir yerde duruyor fakat inişler sadece ön kapıdan yapılıyor.

Euronews’e konuşan Vigo belediyesinin basın sözcüsü getirdikleri yeni uygulamamanın halk tarafından çok olumlu karşılandığını ve bundan dolayı gecikmelerin yaşanmadığını söyledi.

İspanya’da ilk defa uygulanan bu yeni sistem, Vigo Belediye Başkanı’nı Abel Caballero’nun bizzat kendi önerisi olduğu belirtildi. Caballero, yerel radyoda yaptığı bir röportajda, "Vigo zaten çok güvenli bir şehir, ancak kentimizi daha güvenli hale getirmek için çalışmalarımız var” diye konuştu. Caballero konuşmasına şöyle devam etti, "Gece yolculuğunu daha güvenli kılarak kadınların özellikle gece seyahatlerini daha da kolaylaştırmayı hedefliyoruz" dedi.

Bu uygulama sadece kadınlar için mi geçerli?

Belediye Başkanı, taciz edilen kadınların geneli 23 ile 52 yaş arasında olduklarını ve bu yüzden uygulamın sadece kadın yolcularını kapsadığını ifade etti. Fakat basın sözcüsü engelli ve sağlık sorunları yaşayan erkeklerin de bu uygulamadan yararlanabileceğini açıkladı.

Getirilen bu yeni uygulama sosyal medyada da tartışıldı. Kadınların bir kısmı belediye yetkililerini tebrik ederken bazı kadınlar ise bu uygulamanın cinsiyet ayrımcılığına sebep olduğunu iddia etti.

Öte yandan Avrupa’da kadınlara yönelik cinsel taciz sorunu endişelendiriyor.

Fransa’da Başbakanlığa bağlı Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu'nun, 2015’te yayımladığı bir rapora göre Fransa'da toplu taşımaları kullanan kadınların 100% hayatında en az bir kez taciz edildiğini söyledi.

Kadınlar için ayrı metro, veya pembe otobüs uygulaması cinsel eşitlik tartışmalarına yer verirken, birçok Avrupa ülkesi bu soruna karşı somut çözümler arayışında.

Bu haber toplam 4806 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim