• BIST 9530.47
  • Altın 2480.006
  • Dolar 32.427
  • Euro 34.7227
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Alsancak Limanı’nın yeni imar planları askıya çıktı

Alsancak Limanı’nın yeni imar planları askıya çıktı
İzmir Alsancak Limanı’nın yeni imar planları Konak Belediyesi tarafından askıya çıkarıldı. Yeni planda başta AVM yapımı olmak üzere birçok konuda değişiklikler getirildi. Plan bir ay süreyle askıda kalacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından 2012 yılında ‘Kruvaziyer Limanı’ ve ‘Yük Limanı’ olarak ikiye ayrılan İzmir Alsancak Limanı’nın yeni imar planı Konak Belediyesi tarafından askıya çıkarıldı.  2016’nın ilk yarısında ihaleye çıkmaya hazırlanan yeni plan, bir ay boyunca askıda kalacak.

30 METRELİK YÜKSEKLİK İZNİ

Planda Kruvaziyer Limanı başta olmak üzere yapılan değişiklikler var. 2012 yılında Kruvaziyer Limanı’nda 1.25 olan emsal 0.50’ye düşürüldü. Önceki planda olduğu gibi kruvaziyer ve konteyner bölümünde yer alan mevcut yapıların yıkılması durumunda yeni yapılacak yapılara maksimum 30.50 metreye kadar yükseklik izini verildi.
 
MELES DELTASI SINIR

Yük Limanı’nda liman sınırı olarak, Meles Deltası belirlendi. Limanda öngörülen dolgu alanları ve rıhtım ötelemeleri plana işlendi. Liman alanında konteyner, kuru, dökme, sıvı yük gemilerine hizmet verecek şekilde destek, yönetim, bakım-onarım, birimleri sosyal ve teknik altyapı tesisleri, depolama alanları, yükleme-boşaltma alanları, yük taşımacılığı amaçlı demiryolu hatları ve tesisleri ile limana yönelik her türlü hizmet tesisi yer alabilecek.
 
ÇEVRE KRİTERLERİ

Planda engellilerin ortak mekanlara erişim ve kullanımlarını sağlayacağı ve kolaylaştırıcı tedbirlerin mevzuatlarda ve Türk Standartları Enstitüsü’nün belirlediği şartlara uygun yapılması zorunlu tutuldu. Yeni limanın yapımı sırasında deniz ve çevre temizliğine zarar verecek her türlü işlem için önlem zorunluluğu getirilirken, Meles Çayı için, “Çayın şerit genişliği hiçbir şekilde daraltılmayacak, inşaat aşamasında ve sonrasında derenin denizle birleştiği kesimdeki mansap yatağına hafriyat artığı, malzeme dökülmeyecek, suyun serbest akışını engelleyecek müdahalelerde bulunulmayacaktır” hükmü yer aldı.

İKİ ADET ON KATLI BİNA

Limana yönelik idari, işletme binalarının yer alacağı hizmet alanı toplam 10 bin 289 metre olarak belirlendi.  İçerisinde Ulaştırma Bölge Müdürlüğü, Ege Bölge Gümrük Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Bölge Müdürlüğü gibi resmi kurumların yer alacağı bölümün toplam inşaat alanı ise 22 bin 978 metrekare olarak hazırlanırken, planda İki adet on katlı ve bir adet 6 katlı resmi kurum binalarının yer alması öngörülüyor
 
İNŞAAT ALANI 50 BİN KÜÇÜLTÜLDÜ

Kruvaziyer Limanı’nda ise plana göre iki yeni parmak iskele eklenecek. Planda emsal 1.25’ten 0.50’ye düşürüldü. Böylece inşaat alanı yaklaşık 50 bin metrekare azaltılarak, 125-130 bin metrekareye indirildi. Limanın fonksiyon dağılımında turizm tesis alanı 34 bin metrekareye yükseltilirken, ticaret alanı ise 95 bin metrekareden 4 bin 500 metrekareye indirildi.  Böylece Kruvaziyer Limanı’na ait kısmında yürütülecek faaliyet alanın yüzde 25. 34’ü terminal ve teknik hizmet alanı, yüzde 57. 43’si turizm tesis alanı, yüzde 5’i yönetim alanı, yüzde 7.6’sı ticaret alanı ve yüzde 4.57’si ise kültürel tesis alanı için ayrılacak.

AVM YERİNE KÜÇÜK TİCARİ İŞLETME

AVM projesi yerine turistlerin ihtiyacını karşılayacak küçük çaplı alışveriş mağazaları ve oteller yer alacak.  Liman içerisinde terminal alanı dışında, gümrüksüz alışveriş alanları,  yeme içme alanları, sökülüp takılabilen ticari yapılar, müze, sergi alanları, tiyatro, sinema alanları gibi birçok yapının yapılmasına izin veriliyor.

Kruvaziyer limanı alanında Kordon’dan Sait Altınordu Meydanı’na kadar olan Atatürk Bulvarı kenarında en az 7 metre genişliğinde yaya ve yeşil yol alanı oluşturulacak. Limanın tarihi sit alanını oluşturan kısmında her hangi bir yapının yapılmasına izin verilmezken sadece peyzay ve yeşil alan düzenlemesi yapılabilecek.

alsancak-001.jpg

alsancak1-001.jpg

Deniz Haber Ajansı

Bu haber toplam 2851 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim