• BIST 9559.02
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Derince Limanı'nda fiyatlar yükseldi, iş potansiyeli düştü

Derince Limanı'nda fiyatlar yükseldi, iş potansiyeli düştü
543 milyon dolar karşılığında Safi Holding’e 39 yıllığına karaya verilerek özelleştirilen Derince Limanı'nda özelleştirmeden buyana, en az yüzde 30’luk iş kaybı yaşandı.

TCDD Genel Müdürlüğüne ait, İzmit Körfezi’ndeki tek devlet limanı olan Derince Limanı tartışmalı bir sürecin sonunda 543 milyon dolar karşılığında Safi Holding’e 39 yıllığına karaya verilerek özelleştirilmişti. 40’tan fazla özel limanın bulunduğu İzmit Körfezi’nde derince Limanı hiç kuşkusuz çok önemli bir tesisti. Özelleştirmedeki temel hedeflerden biri de, Derince Limanı'nı canlandırmaktı. 

28 Mayıs 2014 tarihindeki ihale ile özelleştirilen, Safi Holding yönetimine giren Derince Limanında, özelleştirmeden buyana, en az yüzde 30’luk iş kaybı yaşandığı bildiriliyor.  Derince Limanı sahasında, 2024 yılına kadar anlaşması bulunan şirketler var. Limanın iş gücünün azalması, bu şirketleri de olumsuz etkiliyor.  Özelleştirme sırasında ortaya konan şartlara göre,  Derince Limanındaki hizmetlere bir süre zam yapılmaması gerekiyordu.   Ancak Liman işletmesinin fiyat tarifesinde yüzde 600’e varan artışlar yaptığı, bu nedenle  Derince  Limanında önemli iş kaybı olduğu bildiriliyor. 

OTOMOBİLİN MERKEZİYDİ

Derince Limanı, özelleştirme öncesinde özellikle otomobil ithalat ve ihracatının merkezi olarak biliniyordu. Özelleştirme öncesi yıllık 600 bin adet otomobil, Derince Limanı üzerinden yurt dıına gönderiliyor veya yurda giriyordu. Ancak fiyatların yükseltilmesi üzerine, Derince Limanındaki otomobil hareketliliğinin de büyük ölçüde düştüğü bildiriliyor. derince Limanında iş kaybının yaşanması,  çalışan işçi sayısının da azalmasına neden oluyor. Lian özelleştirilmeden önce 1000 civarında olan çalışan sayısı, şu sıralar  200’lü rakamlara geriledi. Liman işletmesi, kadrolu işçi yerine, taşoren işçileri ile çalışmayı tercih ediyor. 

DOLGUYA HAZIRLANIYOR 

Derince Limanının işletmesini 39 yıllığına 543 milyon doan karşılığında alan Safi Holding,  fiyatları yükseltip limanın iş potansiyelini düşürürken, limanı deniz yönünde 968 bin metrekare büyütmeye yönelik çalışmadan da vazgeçmedi. Derince sahilinde deniz dolgusu için 4 milyon 360 bin top taş kullanılacak.  Bu taşların karayolundan taşınması bile ilimiz için ciddi ek yük anlamına geliyor. Ayrıca, deniz dolusunun depremde ne kadar güvensiz olduğu, İzmit körfezi’nde 17 ağustos 1999da kanıtlanmıştı. Derince Limanında bir yandan iş potansiyeli azalırken, diğer yandan çok büyük bir alanın risk içerecek şekilde doldurulması da ciddi bir çelişki olarak gösteriliyor.

derince-limani_denizhaberajansi_1.jpg

İSTANBUL HABER AJANSI

Bu haber toplam 2315 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim