• BIST 8727.4
  • Altın 2233.211
  • Dolar 32.3346
  • Euro 35.1091
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

Türkiye'deki denizleri onlar koruyacak!

Türkiye'deki denizleri onlar koruyacak!
Akdeniz ve Karadeniz’de petrol ve doğal gaz arayışlarını arttıran Türkiye; denizlerdeki enerji hatlarını, doğal gaz/petrol platformlarını ve gemileri koruyacak özel bir kuvvet kuruyor.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre  Enerjide koridor ülke olan ve kendisini çevreleyen denizlerde petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini son dönemde artıran Türkiye, denizlerdeki nakil hatlarını, doğalgaz ve petrol platformlarını koruyacak özel kuvvet oluşturuyor.

Karadeniz'de Rusya ile Türk Akımı, Azerbaycan'la Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nı (TANAP) gerçekleştiren, Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin Paşa gemileriyle sismik aramalarını sürdüren, Fatih gemisiyle ilk derin deniz sondajına Alanya açıklarında, ilk sığ deniz sondajına da Mersin açıklarında kurduğu platformla başlayan Türkiye, Doğu Akdeniz'deki enerji savaşında kararlı adımları peşpeşe atıyor.

Bu çerçevede, ülke kazanımlarını koruyacak alternatif güvenlik yapılanması için çalışmalar hız kazandı. 2023'e kadar faaliyete geçirilmesi öngörülen 'Deniz Güvenlik Timleri' (DGT) enerji güvenliğine yönelik atılacak adımların başında geliyor.

İŞTE GÖREVLERİ

Sayısı ve kapsamı henüz belli olmasa da 2023'e kadar mesaiye başlaması planlanan Deniz Güvenlik Timleri, denizlerde meydana gelebilecek terör olaylarına karşı emniyeti sağlamakla görevlendirilecek. Deniz Timlerinin ilk faaliyet sahası İstanbul ve Çanakkale Boğazları olacak. Timler daha sonra sahillere konuşlandırılacak. Uzmanlık alanı 'enerji hatlarını korumak' olacak Deniz Timlerinin başlıca görev alanları şöyle sıralanıyor:

- Çevre denizlerindeki enerji nakil hatları, doğalgaz ve petrol platformları, kıyılarda konuşlu stratejik öneme haiz tesisleri koruyacak, olası saldırıları önleyecek.

- Deniz yoluyla yurt içine girmeye çalışan veya yurt dışına çıkmaya çalışan teröristleri engelleyecek. Denizde meydana gelebilecek terör olaylarına karşı güvenlik ve emniyeti sağlayacak.

- Türk boğazlarından geçen tehlikeli ve patlayıcı yük taşıyan gemilerle askeri gemilere refakat ederek güvenlik önlemleri alacak.

-Deniz yan hudutlarında kontrol ve güvenliği sağlayacak.

- Limanları ziyaret eden Türk ve yabancı askeri gemileri koruyacak. Denizde veya kıyı bölgelerinde faaliyet icra eden devlet büyüklerinin ve önemli kişilerin güvenliklerini denizden sağlayacak.

Yeni araçlar alınacak

Deniz Güvenlik Timleri için araç parkı da genişletiliyor. Bu çerçevede denizlerde küçük tip bot sayısı artırılacak. Botlar, özellikle sahile yakın kesimlerde meydana gelen olaylara daha kısa sürede müdahale edebilecek. Denizlerin keşif ve gözetlenmesinde radar sistemlerinin yanı sıra insansız hava araçları (İHA) da yoğun olarak kullanılacak.

Ayrıca insanlı keşif uçağı ve çeşitli ebatlardaki İHA'larla da denizlerde göçmen kaçakçılığından uyuşturucu kaçakçılığına, yabancı terörist geçişlerinden her türlü suç unsurlarıyla etkin şekilde mücadele edilecek.

Bu haber toplam 10931 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim