• BIST 8718.11
  • Altın 2244.828
  • Dolar 32.333
  • Euro 35.1639
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

Milli baz istasyonlarının 455'i sahada

Milli baz istasyonlarının 455'i sahada
ULAK Haberleşme A.Ş. Genel Müdürü Metin Balcı: "Teslim ettiğimiz 834 baz istasyonundan 455'i halkımıza hizmet veriyor, diğerlerinin ise kurulum çalışmaları devam ediyor" dedi.

ULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Metin Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının desteğiyle Savunma Sanayii Başkanlığının koordinasyonunda, ASELSAN ana yükleniciliğinde, Netaş ile Argela'nın katkıları, 100'den fazla şirketin katılımıyla Türk mühendislerce Türkiye'nin ilk milli baz istasyonu ULAK'ın geliştirildiğini anımsattı.

Türkiye'nin tasarımı tamamen yerli ULAK ile dünyanın baz istasyonu üreten 5 ülkesinden biri haline geldiğine dikkati çeken Balcı, haberleşme sistemini daha güvenli hale getirecek ULAK'ın, teknolojiyi alan ve kullanan değil, tasarlayan, üreten ve satan ülke haline gelinmesinde önemli bir adım olduğunu anlattı.

"Türkiye'nin 5G ve ötesi için İletişim Gücü" sloganıyla çalışmalarına başladığını vurgulayan Balcı, Evrensel Hizmet Projesi kapsamında birinci fazda 508, ikinci fazda 326 olmak üzere toplamda 834 ULAK baz istasyonu siparişinin tamamının teslimatını tamamladıklarını söyledi.

Yeni siparişlere cevap vermek için de hazır olduklarını vurgulayan Balcı, "Teslim ettiğimiz 834 baz istasyonundan 455'i hali hazırda halkımıza hizmet veriyor, diğerlerinin ise kurulum çalışmaları devam ediyor." ifadesini kullandı. Evrensel Hizmet Projesi'nin yanı sıra operatörlerin şebekeleri için de hazırlıklarını tamamlandıklarına dikkati çeken Balcı, halen büyük bir kısmı şehir merkezinde olmak üzere 20'den fazla noktada ULAK baz istasyonunun operatörlere canlı trafiği taşıdığını kaydetti.

"Yeni siparişler için görüşmelerimiz sürüyor"

4,5G baz istasyonlarına yatırımın, 2024 yılına kadar devam etmesinin beklendiğini dile getiren Balcı, bu sürede yaklaşık 20 bin 4,5G baz istasyonuna yatırım yapılmasının öngörüldüğünü kaydetti. Bu yatırımın önemli bir bölümünü, yerli ve milli ULAK baz istasyonlarıyla yapılmasını hedeflediklerine işaret eden Balcı, şöyle devam etti: "Bu kapsamda yeni siparişler için BTK koordinesinde operatörlerle görüşmelerimiz sürüyor. Geldiğimiz nokta, dünya çapındaki diğer üreticileri dikkate aldığımızda, başlangıç olarak son derece ümit verici.

Süratle değişen, kendini yenileyen ve yüksek teknoloji gerektiren iletişim altyapılarında teknolojik, ekonomik ve siber güvenlik açılarından milli ve yerli ürünler ile yerimizi almalı ve devam ettirmeliyiz. ULAK Haberleşme olarak, ekosistemimizle geliştirdiğimiz, ULAK baz istasyonlarımız ile MİLAT Ağ Yönetim (MAYA) Sistemlerimiz ile önemli bir fırsatı yakaladık. Bu fırsatı kaçırmamak için elimizden gelen tüm gayretimizi ortaya koyuyoruz.

Elbette sistemlerimiz kullanıma girdikçe bizlere, yerli ve milli çözümlere olan güven artacak. Beklentimiz tüm bu gelişmelerle mevcut sipariş oranlarının da artması ve bizim rekabet gücü yüksek, çok daha maliyet etkin çözümler üretebilmemize imkan sağlayacak şartların oluşması."

"4,5G ULAK altyapısını, ULAK 5G'ye dönüştürmek istiyoruz"

Balcı, Türkiye için kritik öneme sahip Kamu Güvenliği ve Acil Durum Haberleşme Ağı'nın uçtan uca yerli imkanlarla yapılmasının önemine işaret ederek, bu kapsamda çalışmalara başladıklarını ifade etti. Hedefleri ötelemeden yerlilik ve millilik oranlarını bugünden başlayarak yakalamak istediklerine işaret eden Balcı, operatörlerin altyapılarında oluşturulacak 4,5G ULAK altyapısını, yine yerli ve milli imkanlarla ULAK 5G'ye dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Balcı, 5G'ye giden yolun 4,5G'den geçtiğine inandıklarını dile getirerek, ULAK Haberleşme'nin, ekosistemiyle geliştirdiği 4,5G ULAK Baz İstasyonu'nun, 5G uyumlu MİLAT Ağ Yönetim ve Analiz Sistemi ve 5G Çekirdek Şebeke projelerinde oluşturulan birikim ve tecrübeyle Türkiye'nin 5G'si için çalışmalara hızla devam ettiğini bildirdi.

"Hedefimiz, 5G ve ötesi için geniş bant iletişim teknolojileri konusunda Türkiye'nin markası olmak." diyen Balcı, 5G'nin farklı sistemleri içinde barındıran bir altyapı oluşturacağını ve 4,5G sistemlerinin uzun bir dönem, bunun ana unsuru olmaya devam edeceğini ifade etti.

Balcı, telekom şebeke altyapılarında, bugünden başlayarak yeterli oranda yerli ürünlerle yer alınmazsa, 5G'ye geçildiğinde, geliştirilen yerli ve milli altyapı sistemleri için entegre olabilecek uygun ortam bulmakta dahi güçlük çekilebileceği uyarasında bulunarak, "Bu nedenle bir taraftan 4,5G'yi ürünleştirmeye, özelliklerini artırmaya gayret ederken, 5G için de konsantre bir şekilde ürün odaklı olarak çalışmalarımızı tamamlamaya özen gösteriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bu haber toplam 14506 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim