• BIST 9722.09
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Rotayı lojistiğe çeviren PTT ortaklık görüşmeleri yapıyor

Rotayı lojistiğe çeviren PTT ortaklık görüşmeleri yapıyor
Posta işi yavaşladı, PTT rotayı önce kargoya şimdi de lojistiğe çevirdi. PTT Genel Müdürü Harun Maden, "Bütün ağırlığımızı lojistikte büyümeye verdik. Geleceğin en büyük taşıyıcıları postacılar olacak" dedi. Şirket, ambar işine de giriyor" dedi.

Lojistik pazarına göz diken PTT, bu alana yönelik yeni yatırımlara hazırlanıyor. Gelişen teknoloji posta sektörüne talebi azaltınca diğer birçok ülkede olduğu gibi PTT de lojistik ve kargo işine yönelme kararı aldı. PTT, bu hedefi doğrultusunda ambar işine de girecek. Türkiye Nakliyeciler Derneği'ni ziyaret eden PTT heyeti İstanbul'daki ambarlarla ortaklık fırsatlarını değerlendirdi. Nakliyeciler haftaya Ankara'ya gidecek ve bu konuda yapılacak toplantıda ayrıntılar belli olacak.

Postacılar taşımacılığa yöneliyor

PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Harun Maden, PTT olarak üzerinde en fazla yoğunlaştıkları konunun lojistik olduğunu vurgulayarak, "Posta giderek azalıyor. Öte yandan e-ticaret çok hızlı büyüyor. Bu alan A'dan Z'ye bir elektronik hizmet. Biz hem ekspres hizmetlerini geliştireceğiz hem de A'dan Z'ye lojistik hizmetlerini. Hizmete dayalı lojistik için çalışıyoruz. Bu konuda en büyük avantajımız yaygın ofis ağımız. Dünya'da da böyle bir trend var. Yakın gelecekte en büyük taşıyıcalar posta şirketleri olacak, artık posta değil ürün taşıyacaklar. Biz de lojistik hizmetlerinde depolama, taşımacılık, organizasyon gibi alanlarda ağırlığımızı artırmayı hedefl iyoruz. Bu konuda üzerinde çalıştığımız somut projeler 2016 başlarında işler duruma getirilecek" diye konuştu

Ambarcılar Ankara'ya gidecek

Ambar kurma da dahil geniş bir proje üzerinde çalışan PTT, bu iş için bir filo yatırımı yapmak yerine ambarcılarla işbirliği planlıyor. İlk olarak işbirliği için 180 ortaklı İstanbul Nakliyeciler Ambarları İşletme Kooperatifi' (NAKO) ile işbirliği planlandı. Bunun için geçtiğimiz hafta NAKO'yu da temsil eden İstanbul Nakliyeciler Derneği (TND) ile görüşüldü. Bu konuda ilk kez DÜNYA'ya açıklama yapan PTT Genel Müdürü Harun Maden, neden Ambarlar'la ortaklık yapmak istediklerini şu sözlerle anlattı: "Ambarlar bugün lojistik denen ticari taşımacılık sektörünün en önemli geleneksel aktörleri. Hatta A'dan Z'ye bizden önce lojistik hizmetini veriyorlar. Zamanında tahsilatları da ambarlar yapmışlar. Üreticiden neredeyse son tüketiciye kadar parakendeciye kadar ürünleri dağıtmışlar. Fakat gelişen ekonomik şartlar gelişen trendler, global şirketler bu ambarların varlığını sürdürmelerini her geçen gün zorlaştırıyor. Biz de PTT olarak, bu lojistik alanında ambarların varlığıyla ve bunca yıllık tecrübeleriyle PTT'nin güçlü yapısını bir abi kuruluş olarak birleştirip bir şeyler yapabilir miyiz diye kafa yoruyoruz. Birbirimizin eksik ve zayıf olduğu yanları tamamlayabilir miyiz diye bakıyoruz."

Önümüzdeki hafta içinde Türkiye Nakliyeciler Derneği’nden bir heyet Ankara’da, PTT Genel Müdürlüğü’nde işbirliğinin kapsamını masaya yatıracak. Türkiye Nakliyeciler Derneği (TND) Başkanı Erol Özçelik, “PTT İstanbul Bölge Müdürü Mehmet Güçlü ile görüştük. Önümüzdeki hafta içinde PTT Genel Müdürlüğü bizi Ankara’ya çağırdı. Birleşmek istiyorlar. PTT Kargo birimini bizimle birleştirmek istiyor. Posta kısmı değil yani. Bütün Türkiye’de birlikte hareket edeceğiz. Bir tür ortaklık olacak. Önümüzdeki sene bu proje hayata geçer diye düşünüyoruz. Ortaklık şartlarını henüz görüşmedik. Bu işi bilen, şirket birleşmelerinden anlayan bir firmadan danışmanlık hizmeti alacağız. O zaman yer sorunumuz da kalmayacak. PTT yer yapacak. Para sorunumuz da kalmayacak çünkü PTT’de var. Ama detaylar henüz belli değil. Sadece ön görüşmeler yapıldı” dedi.

Hadımköy'e taşınma bekleyecek

Nakliyeciler Derneği (TND) üye şirketlerine ait araçların günde 6 bin ton mal taşıdığını hatırlatan Erol Özçelik, “Bu onlara çok cazip geldi. Anadolu’dakilerle birlikte bizde 500’den fazla araç var. PTT kargo kısmında kiralık araç kullanıyor. Burada PTT’nin asıl amacı maliyetlerini düşürmek" Zeytinburnu’ndaki nakliyeciler, uzun zamandır Hadımköy’e taşınmanın hayalini kuruyor. Bunun için Belediye’nin yer göstermesi bekleniyor. Geçtiğimiz aylarda DÜNYA’ya konuşan Özçelik, Hadımköy’deki projeyi Zeytinburnu Ambarları da satın alan Akzirve Gayrimenkul’un üstlendiğini söylemişti. Ancak bu proje kamu tarafından yer gösterilmediği için henüz hayata geçemedi. PTT ile yapılan işbirliği görüşmeleri Hadımköy’e taşınma planını etkileyecek. Özçelik, “PTT ile anlaşma sağlanırsa yer konusunu tekrar değerlendireceğiz” dedi.

Deustche Post modeline geçecek

Uzun vadede yurt dışında da yatırım planladıklarını ifade eden Harun Maden, "Hem yerel hem uluslararası bir şirket olmak için çalışıyoruz. Bir posta şirketi yalnız başına başka bir ülkede hizmet veremez. Bu nedenle biz bir şirketle ortaklık kurarak yurtdışına açılmayı planlıyoruz. Bakın Deutsche Post Türkiye'de faaliyet gösteremiyor ama onun alt şirketi DHL'nin Türkiye'de yüzde 50 pazar payı var. Biz de yurtdışında bu tür yatırımlar planlıyoruz" dedi.

Kaynak: Dünya.com

Bu haber toplam 6105 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim