• BIST 8807.72
  • Altın 2238.898
  • Dolar 32.338
  • Euro 35.0747
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

Nokia Markalı Telefonlar Geri Dönüyor

Nokia Markalı Telefonlar Geri Dönüyor
İki yıl önce yoğun rekabet nedeniyle sektörden çıkan Finlandiyalı Nokia şirketi, bir diğer Fin şirket HMD Global Oy ile anlaşarak tekrardan Nokia markasıyla cep telefonları üreteceğini duyurdu.

Bir zamanlar dünyanın en büyük cep telefonu firmalarından olan Nokia, özellikle Apple'ın iPhone'u gibi akıllı telefonların yükselişinden sonra 2014 yılında cep telefonu biriminin tüm hisselerini Microsoft'a satmıştı.

MİCROSOFT'A RAKİP OLMAMA ŞARTI VARDI

Fakat telefon patentlerini elden bırakmayan Nokia, bir marka lisanslama anlaşmasıyla geri dönmeye karar vermişti. Finlandiyalı şirketin Microsoft'la yaptığı anlaşma kapsamında, 2 yıl süreyle cep telefonu alanında ABD'li teknoloji devine rakip olmaması şartı vardı.

Son dönemde daha çok modem gibi telekomünikasyon cihazlarının üretimine yoğunlaşan, Nokia HMD ile 10 yıllık bir lisans anlaşması imzaladı.

NOKİALARI SADECE HMD ÜRETECEK

Nokia'nın patent bölümü başkanı Ramzi Haidamus, "Nokia'nın kendisi piyasaya geri dönüp telefon üretmektense, HMD'nin ürettiği telefonlar ve tabletlerle Nokia markasının küresel piyasalardaki değerinin artırılması planlanıyor" dedi.

MİCROSOFT'TAN NOKİA KULLANIM HAKKINI DA SATIN ALDI

Ayrıca Çarşamba günü Microsoft, ucuz telefon biriminin hisselerini Foxconn'un yardımcı firması FIH Mobile ve HMD'ye 350 milyon dolara satacağını duyurdu.

Bu anlaşma sayesinde HMD 2024 yılına kadar Microsoft'tan Nokia markasını kullanma hakkını da almış olacak. HMD'den yapılan yazılı açıklamada, "Anlaşmalar sonucunda HMD dünyanın tek Nokia markalı telefon ve tablet üreticisi lisansına sahip olacak" dendi.

NOKİA HİSSELERİ YÜKSELDİ

Nokia yeni cihazlar için bir tarih vermeyi reddetti ama Microsoft ve HMD arasındaki anlaşmanın 2016'nın ikinci yarısında sonlanması bekleniyor. Microsoft geçen yıl Nokia'da 7,5 milyar dolarlık bir kesinti yapmak durumunda kalmış, fakat Lumia akıllı telefonlarının üretiminin devam edeceğini söylemişti.

Nokia'nın hisseleri açıklamaların ardından yüzde 1,3 yükseldi.

Bu haber toplam 11834 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim