• BIST 8718.11
  • Altın 2245.967
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1866
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Dünyanın verisi Türkiye üzerinden taşınacak

Dünyanın verisi Türkiye üzerinden taşınacak
Dünyadaki verilerin Türkiye üzerinden taşınmasını sağlayacak Türkiye'nin alanında en büyüğü Turkcell Gebze Veri Merkezi hizmete girdi.

Dünyadaki verilerin Türkiye üzerinden taşınmasını sağlayacak Türkiye'nin alanında en büyüğü Turkcell Gebze Veri Merkezi açıldı. Ülkedeki verilerin Türkiye'de kalmasını sağlayacak merkez, veri saklama ve bulut gibi ihtiyaçlar için şirketlerin herhangi bir yatırım yapmadan anahtar teslim hizmet almasına olanak tanıyacak.

Merkezin açılışı için düzenlenen törene, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça,  Gebze'nin ardından Ankara ve İzmir'de açacakları yeni veri merkezleri ile birlikte "fiber İpek Yolu"nun yeni kervansaraylarının Türkiye'de Turkcell veri merkezleri olacağını söyledi.

Terzioğlu: "Bu merkezle Türkiye'nin veri açığını kapatacağız"

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu "Bugün Türkiye'de tükettiğimiz verinin yüzde 96'sı yurt dışındaki veri merkezlerinde bulunuyor. Bu açıdan baktığımızda en büyük sorunlarımızdan biri veri açığı olarak görülüyor. Örneğin yapılan her Google aramasında veri ithali gerçekleştiriliyor. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye olarak bugünün petrolü olan verimize sahip çıkmamız gerekiyor. Turkcell'in bu alanda yaptığı yatırımların öncelikli amacı Türkiye'nin verilerinin Türkiye'de saklanmasına katkı sağlayarak veri açığını en aza indirmek."dedi.

"Avrupa ve Uzakdoğu arasındaki veri trafiğinde geçiş noktası olacak"

Terzioğlu, merkezin 9 büyüklüğündeki depremde bile aralıksız çalışabileceğini kaydederek, kapıların ve duvarların yangına 120 dakika boyunca dayanıklı olduğunu söyledi.

Merkezin Avrupa ve Uzak Doğu arasındaki veri trafiğinde geçiş noktası olacağını dile getiren Terzioğlu, merkezin standartlara göre korunacağını, 6 bin 400 sensör ile sürekli izleneceğini aktardı.

Gebze Veri Merkezi

Toplamda 33 bin metrekare alan üzerine kurulan merkez için 33 bin uzunluğunda metre fiber kablo kullanıldı.

3 yıl içerisinde yaklaşık 275 milyon liralık yatırım yapılacak veri merkezinin hizmete girmesiyle YouTube, Google ve Facebook gibi içerik sağlayıcıların da verisini Türkiye'de tutmasının yolu açılacak. Uluslararası standartlara uygun olarak inşa edilen merkez, aynı zamanda Türkiye'nin verisinin de Türkiye’de kalmasını sağlayacak.

Bu haber toplam 11064 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim