• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Ekrem Demirtaş'tan Çin'e Alsancak Limanı daveti

Ekrem Demirtaş'tan Çin'e Alsancak Limanı daveti
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, kendisini ziyaret eden Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang'a Arkas ile birlikte Alsancak Limanı'nın özelleştirme ihalesine katılmalarını istedi.

Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. Demirtaş Çin'in lojistik ve ulaşım konularında önemli bir yere sahip olduğunu söyleyerek, "Alsancak Limanı bu yıl özelleşecek. Ayrıca 2.5 kilometrelik tünel projesi var. Bu projelerde sizleri de görmek isteriz" dedi. Ege Tütünü'nün Çin'de yetiştirilmesine çalışıldığına da değinen Demirtaş, "Siz Ege Tütünü yetiştirmeyi bırakın; biz size istediğiniz kadar tütün gönderelim" dedi.

İzmir Ticaret Odası toplantı salonunda İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ile bir araya gelen Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang başkanlığındaki Çin işadamları heyeti iki ülkenin ticaretinin geliştirilmesini istedi. Toplantıda konuşan Demirtaş, defalarca Çin'i ziyaret ettiklerini söyleyerek, "Aramızda 25 milyar dolar civarında bir ticaret hacmi var. Ancak bu ticarette maalesef bir denge yok. Biz 23 milyar dolarlık mal ihraç ederken Çin bizden 2 milyar dolar civarında mal alıyor. Yani size 1 satıp karşılığında 10 alıyoruz" diye konuştu.

Alsancak Limanı'nın bu yıl özelleştirilmesinin gündemde olduğunu ve Körfez geçiş tünel projesinin 2017'de başlayacağını tahmin ettiklerini aktaran Demirtaş, Çinli firmalara davette bulundu. Demirtaş, "Sizleri bu projeler için önümüzdeki süreçte tekrar İzmir'e bekliyoruz. Körfezde gördüğünüz Arkas'ın gemileridir. Size iyi bir partner olabilir" dedi. Ege'nin çok verimli toprakları olduğunu açıklayan Demirtaş, "Pamuk, incir, üzüm, zeytin ve zeytinyağı gibi ürünler bu bölgede yetişir ve buradan ihraç edilir. Özellikle Ege Tütünü Türkiye'nin en kaliteli tütünüdür. Çin'in bizim Ege Tütünü'nü yetiştirme gayreti var. Siz onu yetiştirmeyi bırakın; biz size istediğiniz kadar tütün göndeririz. Halen ülkemizden tütün alımınız çok az. Bu konuda bize destek olmanızı bekliyorum" diye konuştu.

Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang da, İzmir'in Ankara'ya göre daha yaşanacak bir kent olduğunu kaydetti. Hongyang şunları söyledi: "Türkiye Çin'in en büyük 3. ticaret ortağı. Diğer yandan iki ülke arasında imzalanan protokol anlaşmasıyla lezzetli Türk kirazları Çin'in sofralarında olacak. Türkiye'deki tarım ve hayvansal ürün ithalatında Türkiye ile yapılan protokol anlaşması ticaret hacmimizi arttıracak. Turizm alanında da işbirliği yapabiliriz. Turizm açısından Türkiye dünya çapında 6. büyük ülkedir. İzmir de bu anlamda çok cazip bir yer. Çin'de yılda 100 milyonu aşan bir turist var. Biz İzmir'in geleceğine sıcak bakıyoruz."

Deniz Haber Ajansı

Bu haber toplam 6174 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim