• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 9 °C

''Shell V-Power Diesel GTL'' Türkiye'de

''Shell V-Power Diesel GTL'' Türkiye'de
Shell'in geliştirdiği sentetik yakıt bileşeni olan, gazdan sıvıya dönüştürülmüş teknolojiye sahip yeni dizel yakıtı, Türkiye pazarına sunuluyor.

Yeni nesil dizel araçlar için üretilen yakıt olan ''Shell V-Power Diesel GTL'', içerdiği formülü ile sıradan dizellere göre daha temiz ve verimli bir yanma sağlıyor. Tortu birikmesinin önüne geçen yakıt, motoru sürekli temizleyerek ömrünü uzatıyor ve performansı artırıyor.

Düşük kükürtlü dizel segmentinde yer alan GTL teknolojili yakıt, 12 ülkeden sonra Türkiye'de de bu hafta içerisinde satışa sunulacak.

İngiltere Thornton'da bulunan Shell Teknoloji Merkezi'nde gerçekleştirilen yakıtın tanıtımında konuşan Shell & Turcas Petrol A.Ş. Pazarlama Müdürü Pınar Mavituna, Türkiye'nin Shell için önem arz eden 10 pazardan biri olduğunu belirterek, Shell'in 100. ürün lansmanını bu yakıtla Türkiye'de yapacaklarını söyledi.

Shell ve Turcas birleşmesinin ardından şirketin iyi bir performans gösterdiğine işaret eden Mavituna, ''2008 yılında akaryakıt pazarı yüzde 1 daralırken, biz yüzde 4 büyüme sağladık'' dedi.

GTL teknolojili ürünün bu hafta içerisinde bayilere tanıtımını yaparak dağıtımına başlayacaklarını bildiren Mavituna, yeni ürünle dizel kullanıcı Türk tüketicisine ikinci bir alternatif sunacaklarını kaydetti.

-''HER DAMLADAN EN FAZLASINI ALIN'' SLOGANI-

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Mavituna, GTL teknolojili ürünün aracı ilk alındığı performansına geri getirdiğini ifade ederek, ''Müşterilerimiz bu yakıtı sürekli kullanırlarsa araçlar ilk günkü performansına geri dönüyor. Bu yüzden ürünün sürekli kullanmasını öneriyoruz'' dedi.

Mavituna, ürünün fiyatının diğer dizel yakıtlara göre daha yukarıda olacağını, henüz fiyat belirlemesi ile ilgili çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.

''Her damladan en fazlasını alın'' sloganı ile yola çıktıklarını ifade eden Mavituna, bu yakıtın en iyi, en verimli ve en temiz yakıt olduğunu söyledi.

Pınar Mavituna, Shell'in 14 ülkede teknoloji merkezi bulunduğunu ve şirketin 2008 yılında 1,4 milyar dolar Ar-Ge yatırımı yaptığını ifade etti.

-KATAR'DA GTL TESİSİ-

Shell Global Premium Gasoline-Benzin Pazarlama Müdürü Sydney Kimball da GTL teknolojili ürünü 2004 yılındaki Yunanistan olimpiyatlarında kullanılmak üzere geliştirdiklerini belirterek, ''2005'te Shell ilk dizel yarış arabasını geliştirmek üzere Audi ile teknik işbirliği yaptı. Haziran 2006'da Audi 210 TDI marka araba, Le Mans'ta tarihi bir zafere imza attı ve yarışı kazanan ilk dizel motorlu araba unvanını aldı. Bu sonuç 2007 ve 2008 yıllarında da tekrarlandı'' şeklinde konuştu.

V-Power Diesel'in tüm dünyada günlük 35 milyon litre tüketim rakamına ulaştığını belirten Kimball, ''2007-2008 yılında satışlar ufak da olsa düştü ama yakın zamanda bu satışlar daha da artacak. Yakıtın yıllık yüzde 6 büyümesi var'' diye konuştu.

Shell'in Malezya'da kurduğu günlük 14 bin 700 varil kapasite ile çalışan GTL fabrikasının 1993 yılında işletmeye sokulduğuna işaret eden Kimball, ''Dünyanın GTL merkezi olma iddiasında olan Katar'da da 2010 yılı sonlarına doğru bir GTL tesisinin işletmeye sokulması planlanıyor. Bu tesis dünya ölçeğinde günlük 140 bin varil üretimi ile Katar sınırları içinde uygulanan en büyük enerji projesi olma özelliğini taşıyor'' şeklinde konuştu.

Shell Teknoloji Müdürü Michael Grundy de GTL teknolojisi ile kullanılan aracın gücünün eski haline gelmeye başladığını ve kullanımdan hemen sonra güç kazanımı ortaya çıktığını ifade ederek, ''4 depo yakıt kullanımının ardından motordaki tortular tam anlamıyla temizleniyor'' dedi.

Grundy, fosil yakıtların ne zaman tükeneceğini kimsenin bilemeyeceğini, her gün yeni kaynaklar bulunduğunu belirterek, daha tasarruflu yakıtlar geliştirmeye çalıştıklarını kaydetti.

-GÜNDE 3,4 MİLYON VARİL PETROL ÜRETİMİ-

Shell Yakıtları Bilimcisi Johanne Smith de yakıt hakkında teknik bilgiler vererek Ar-Ge çalışmalarının yürütüldüğü laboratuvarları gezdirdi.

Verilen bilgiye göre, dünya üzerinde 47 binin üzerinde petrol istasyonu ağı ile her gün yaklaşık 20 milyon müşteriye servis veren Shell, günde 3,4 milyon varil petrol üretimi yapıyor.

Türkiye'de de 6,5 milyar dolar ciroyla dördüncü büyük uluslararası şirket konumunda bulunan Shell, yaklaşık 96 milyon liralık kurumlar vergisi ile Türkiye'nin en büyük 18. vergi mükellefi statüsünde yer alıyor. Shell ayrıca, Türkiye'de toplam yüzde 24'lük pazar payına sahip bulunuyor.

www.UlasimOnline.Com 

Bu haber toplam 6392 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim