Sayan, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde moderatörlüğünü DOW Türkiye ve Orta Asya Başkanı İhsan Necipoğlu'nun üstlendiği "Vizyon 2023" başlıklı oturumda konuştu.
5G teknolojisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sayan, şu anda 7,2 milyar insanın 3'te 1'inin 4G'ye erişim sağladığına işaret ederek, ağır ve emin adımlarla ilerlenen bu yolda 5G'nin sadece iletişim alanında değil, tüm sektörleri çok yakından etkileyecek bir teknoloji olduğunu vurguladı.
5G ile haberleşme teknolojilerinin sadece geleneksel ses, veri, görüntü iletiminden başka bir boyuta taşınacağını, yenilikçi hizmetleri de beraberinde getireceğini anlatan Sayan, şunları kaydetti:
"Tarımdan sağlığa, ekonomiden eğitime tüm alanlarda, sektörde kartlar 5G ile birlikte tekrar oluşacak. Bizim Bakanlık olarak 5G ile ilgili bir, altyapının sağlıklı bir şekilde oturmasını sağlamak, iki, 5G'ye yerli ve milli imkanlarla nasıl ulaşırızın arayışı içindeyiz. Gelecekte milyarlarca nesne, algılayıcı makinenin şebekeye dahil olması kaçınılmaz. 2025 yılı itibarıyla esasında 100 milyarın üstünde farklı bağlantı olacak ve bu bağlantıların sadece yüzde 10'u ses iletişimi olacak. Makinelerin birbiriyle bağlandığı bir dünyadan bahsediyoruz. 5G ile gelen en önemli yenilik esasında hızın vesaire yanı sıra gecikmenin azalması. Gecikme nasıl tanımlanıyor? Yani o, geri dönüşüm süresi. Ben buradan Hakkari'deki bir cerrahi ameliyatı yapabileceğim veya buradan bir dağdan maden çıkarmak üzere kepçeyi benim şoförüm gelecek, şuradaki koltuğa oturarak kullanacak. Bu iş yapış tarzımızı çok daha farklı hale getirecek ve bu anlamda makineler birbiriyle birleşiyor. Biz ne yapıyoruz Bakanlık olarak? Öncelikle ODTÜ, Bilkent ve Hacettepe üniversiteleriyle bir 5G Test Vadisi'ni kurduk. Orada ilk 5G ile ilgili denemelere başlandı. 5G'nin standartlaşmasıyla ilgili çalışmalar 2016 yılında başladı. Bu sene sonunda 5G'de kullanılacak frekanslar belli olacak. Bizim yaptığımız 4,5G yetkilendirmesi esasında teknoloji nötr bir yetkilendirme yani 5G ile ilgili teknolojiyi mevcut frekanslar içinde hizmet vermek isteyen operatörlerimiz 5G teknolojisini daha standart hale gelmeden sunabilecek konumdalar."
"Çok daha farklı bir dünyaya doğru gidiyoruz"
Sayan, "2020 yılında 5G ile ilgili ilk deneme amaçlı, ticari kullanımın da olduğu denemeyi yapmış olacağız. Biz şunun sözünü verdik; 5G'ye geçen ilk 10 ülkeden biri Türkiye olacak. Bunu yapmakla ilgili bir 'beyaz kitap' oluşturduk. 5G Türkiye formunu oluşturduk." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin şu ana kadar iletişim sektöründe çok güzel, iyi bir pazar olarak görüldüğüne işaret eden Sayan, "İletişim sektöründe sadece pazar olmadığımızı, yenilikleri üreten ve ihraç eden bir ülke geleceğimizi görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Sayan, stratejik bir alan olarak iletişim sektörünü gördüklerini belirtti. Dünyada baz istasyonu üreten ülke sayısının bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar olduğunu aktaran Sayan, "Bizim yerli ve milli baz istasyonumuz Ulak Baz İstasyonumuz, sadece Ulak'la da sınırlı değil. Bir haberleşme kümesi bizim kontrolümüzde OSTİM'de bir iş birliği halinde kuruldu. Şebekenin tüm ekipmanları yerli ve milli olacak. Sağlıkta, akıllı ulaşım sistemlerinde, otonom araçlarda çok daha farklı bir dünyaya doğru gidiyoruz." açıklamasını yaptı.