• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

3. köprünün ihya edeceği yeni ilçeler

3. köprünün ihya edeceği yeni ilçeler
İstanbul boğazına inşa edilecek üçüncü köprünün ayaklarında otoyol gişesi bulunmayacak. En yakın gişelerin Sancaktepe ve Arnavutköy'de yapılması planlanıyor. Piyango 2008 yılında kurulan 5 yeni ilçeye vuracak.

3. köprünün ihya edeceği yeni ilçeler

İstanbul boğazına inşa edilecek üçüncü köprünün ayaklarında otoyol gişesi bulunmayacak. En yakın gişelerin Sancaktepe ve Arnavutköy'de yapılması planlanıyor. Piyango 2008 yılında kurulan 5 yeni ilçeye vuracak.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım İstanbul'da inşa edilecek 3. köprü için sürpriz bir şekilde kentin en kuzeyinde bulunan Sarıyer'in Garipçe ve Beykoz'un Poyraz köyleri işaret etti.

Üç köprünün geçiş noktalarının açıklanması ile birlikte piyangonun Avrupa Yakası'nda Garipçe, Zekeriyaköy ve Kilyos ile Anadolu Yakası'nda Poyrazköy ile İstanbul'un Bodrum'u olmaya aday gösterilen Riva bölgesi ön plana çıkmıştı.

Proje de köprünün ayaklarında otoyol gişesi bulunmuyor ve en yakın gişelerin Anadolu Yakası'nda Sancaktepe ve Avrupa Yakası'nda da Arnavutköy'de yapılması planlanıyor. Bakanlık bu saye de köprüye yakın Boğaz kıyılarındaki doğal yapı korunarak, Garipçe ve Poyrazköy'ün yeni bir Ortaköy olmasının önünü kesmeyi amaçlıyor.

İstanbul boğazına inşa edilecek üçüncü gerdanlığın piyangosu 2008 yılında kurulan yeni ilçelerden Çekmeköy, Sancaktepe, Başakşehir, Sultangazi ve Arnavutköy'e vuracak.

Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin ardından boğaza kurulacak 3. köprünün ayakları Ulaştırma Bakanlığı'nın daha önce açıkladığı 6 alternatiften biri olan Garipçe-Poyraz arasında yer alacak. Yeni köprüde giriş-çıkışlar diğerlerindeki gibi hemen köprü ayaklarda bulunmayacak. Boğazın üçüncü köprüsüne girişteki kurulacak yeni yola ilk bağlantı Avrupa Yakası'nda Arnavutköy'e bağlı Hadımköy'de olacak. İstanbul'un 1/100 binlik planında lojistik merkez olarak planlanan bu bölgeye verilecek köprü girişi ile birlikte yük taşıyan büyük araçlar şehir merkezine giremeyecek. Tır ve kamyonlar, Hadımköy'de kurulacak lojistik merkeze yüklerini indirecek.

İstanbul'a girmeyecek kamyonlar ise doğrudan 3. Köprü yolunu kullanarak Anadolu'ya geçiş yapacak. Çatalca girişinden sonra köprü güzergâhında Avrupa yakasında toplam 3 bağlantı yolu inşa edilecek. İstanbul'un yeni ilçelerinden biri olan ve kentin yeni yerleşim bölgesi olarak kabul edilen Arnavutköy'de yapılacak giriş noktası ile yeni yapıların otoyol ile bağlantısı planlanıyor. İkinci giriş ise Kemerburgaz ve Göktürk'ü yeni yola bağlayacak. Hasdal Kışlası'nın önünde yapılan ve TEM bağlantısını sağlayan yol, Kuzey Marmara Otoyolu'na kadar uzatılacak ve birleştirilecek. Üçüncü çıkış noktası ise Zekeriyaköy olacak. Buraya yapılan birçok villanın 3. köprüye çıkışı planlanıyor. Avrupa Yakası'nda köprü güzergahında olumlu etkilenecek ilçelerin başında Başakşehir, Arnavutköy ve Sultangazi geliyor.

İstanbul'un anayasası olarak açıklanan çevre düzeni planına göre Anadolu Yakası'nda Orhanlı bölgesi lojistik merkez olarak belirlendi. Kurtköy, Kuzey Marmara Otoyolu'nun Anadolu yakasında Gebze'den önceki son çıkış noktası olacak. Böylece yük kamyonları TEM ve E–5 yollarından uzak tutulmuş olacak. Anadolu yakasında bir diğer çıkış ise Riva'da olacak. Bu yol ise TEM ile birleşecek. Güzergâh ise şöyle olacak. Kavacık Kavşağı'ndan Beykoz Konakları'na doğru yapılan yol, Kuzey Anadolu Otoyolu ile birleştirilecek. Bağlantı noktası Galatasaray'ın Riva'daki arazisinin hemen yanında olacak. Anadolu Yakası'na kurulacak köprü giriş çıkışları en çok Beykoz ile birlikte yeni kurulan Çekmeköy ve Sancaktepe'yi etkileyecek.

Kocaeli İstanbul'a daha yakın

Karadeniz otoyol projesinde ve en önemli ayağı üçüncü köprü çalışmasında piyangonun yeni kurulan ilçelere vurduğunu belirten Avrupa Yakası Emlak Müşavirleri Derneği Mehmet Keklik Yönetim Kurulu Başkanı “Özellikle 2008 yılında yasa sonrası kurulan yeni ilçeler bu köprüye yapılacak yatırımları ciddi oranda tetikler. Özellikle Anadolu Yakası'nda Riva ve Çekmeköy köprü giriş-çıkışlarına yakın olduğu için yatırım anlamında daha cazip bir hal alacak. İzmit bölgesi bu yol çalışması ile İstanbul'a daha da yakınlaşacak. Otoban sayesinde İzmit neredeyse İstanbul ile birleşecek. Paşaköy bölgesi Sancaktepe'nin ciddi yatırım almasını sağlayacak. Yoğunluk kesinlikle yeni ilçelere Çekmeköy, Arnavutköy ve Sultangazi kayacak. Yeni ilçelerin ismi daha da duyulacak ve yatırımcıların gözde yerleri olacak.” diye konuştu.

Köprünün transit güzergahta olması arsa fiyatlarını azaltır

İstanbul Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa da, köprünün transit olması durumunda fiyatların önemli oranda azalacağını ve beklenen rantın sağlanmasının mümkün olmadığını söyledi. Uzun vadede arazilerin yine değer kazanacağını ancak köprü nedeniyle doğacak rantın transit seçeneği ile etkisiz hale geleceğini söyledi. Köprünün ayaklarından daha çok giriş çıkış noktalarında bulunan ilçelerin önemli yatırım çekeceğini belirten Aşa “Bu bölgelerde arsalar toplandı. Hadımköy ve Orhanlı lojistik ve sanayiye yakın bir gelişme içinde. Köprü bunu destekleyecek. Arnavutköy ve Sancaktepe bölgesinde fiyatların 2-3 kat artacağını düşünüyorum. Bağlantı yıllarına yakın ve yan yolları bulunduğu ilçeler ciddi yatırım çekecektir.”

Köprüler ölü bölgeleri canlandırıyor

İnşa edilen yeni köprü ve yolların gelişim alanları açmaya başladığını belirten İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Karabet Hemengül, “Halkalı, Beylikdüzü, Büyükçekmece ve Gürpınar'da artık inşaat alanı kalmadı. Köprüler ölü bölgeleri canlandırıyor. 3. köprü güzergahında yer alan özellikle Hadımköy'ün bulunduğu Arnavutköy ve Anadolu yakasında Sancaktepe ve Çekmeköy önemli çekim merkezleri olacak. Güzergah rantın ortadan kaldırılması için tamamen transit geçiş üzerine çizilmiş. Çalışma lojistik bölgeler üzerinden geçiyor. Bu bölgeler prim yapmaya başladı. Bu bölgeler ilgili yatırımcılar tarafından birçok proje geliştiriyor.” Dedi.

Şehiriçi bağlantı yolu olmayacak

Kentin su ve oksijen kaynağı Kuzey ormanlarında yapılaşmaya neden olacağı için eleştirilen 3. Boğaz Köprüsü, Sarıyer-Beykoz hattında viyadükler üzerinde ‘Yere değmeden' giden transit yol olarak inşa edilecek. Böylece şehiriçi bağlantıları olmayacağı yeni sapaklar ile yeni yerleşim yerleri oluşumuna izin vermeyeceği öğrenildi. Köprünün çevre yollarının ormana zarar vermeyen tünel ve viyadükler üzerine gideceğini açıklayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ‘'3. Köprü'nün amacı doğu-batı arasındaki transit trafiği şehir içine sokmadan Trakya'ya, Avrupa'ya taşımaktır' dedi. Yıldırım ‘Köprü'nün mimarisinde, maliyeti arttıran ama çevreye tahribatı azaltan sistem uygulanacak' diye konuştu.

Sayılarla üçüncü köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu

Silivri-Kınalı ile Sakarya-Akyazı arasındaki otoyolun uzunluğu 260 kilometre.

Toplam gişe istasyonu sayısı, 4 adet.

Asma köprünün ana açıklığı ve toplam boyu; 1275 metre ve 1875 metre.

Otoyolun Avrupa Yakası Bölümü (Kınalı-Odayeri): Anayol uzunluğu, 30 kilometre; bağlantı yolu sayısı ve toplam uzunluğu: 2 adet, 15 kilometre.

Asya Yakası Bölümü: Anayol uzunluğu 136 kilometre. Bağlantı yolu sayısı ve toplam uzunluğu; 7 adet, 56 kilometre; viyadük sayısı ve boyu: 16 adet, 8.25 kilometre; tünel sayısı ve boyu: 17 adet, 12 kilometre.

Üçüncü Boğaz köprüsü tamamlandığında, halen 1210 metreyle dünyanın 11'inci uzun köprüsü olan İsveç'teki Höga Kusten Köprüsü'nü geride bırakacak.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 21247 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim