• BIST 8718.11
  • Altın 2247.195
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1971
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

Rolls-Royce dünyanın en büyük fan kanatlarının üretimine başladı

Rolls-Royce dünyanın en büyük fan kanatlarının üretimine başladı
Rolls-Royce verimlilik ve sürdürülebilirlik konusunda yeni standartlar belirleyecek UltraFan® test motoru için dünyanın en büyük fan kanatlarının üretimine başladı.

Rolls-Royce yeni nesil ultrafan test motoru için kompozit malzemeden yapılmış dünyanın en büyük fan kanatlarının üretimine başladı. Bir seti 356 cm çapa sahip kompozit kanatların boyutu neredeyse dar gövdeli bir uçak gövdesinin boyutuyla aynı büyüklüğe sahip. Söz konusu kanatlar, şirketin İngiltere Bristol’da bulunan teknoloji merkezinde üretiliyor. Bu önemli gelişmeyle test parçalarının resmi üretimi de başlayacak.

UltraFan, ilk nesil Trent motoruna kıyasla yakıt tüketimini ve dolayısıyla emisyonları yüzde 25 oranında azaltarak verimlilik ve sürdürülebilirlik konusunda yeni standartlar belirliyor. Bu verimlilik bir ölçüde, çift motorlu bir uçağın ağırlığını 700 kg azaltan (yedi kişinin "ağırlıksız" seyahat etmesine eş değer) kompozit UltraFan kanatları ve fan kılıfından kaynaklanıyor.

Rolls Royce Sivil Havacılıktan Sorumlu Başkanı Chris Cholerton konuyla ilgili şunları söyledi: “Önümüzdeki on yıl UltraFan için çok önemli olacak. 2020’li yıllara bu motorun üretimiyle başlamak heyecan verici. Yeni tasarımlar, teknolojiler ve yepyeni bir test laboratuvarı gibi tüm yapı taşlarına sahibiz ve şimdi motorun karşımızda durduğuna şahitlik ediyoruz."

2021 yılında yer testlerine başlanacak ve 2030’un sonuna doğru kullanıma sunulacak UltraFan, 25.000 lb'den 100.000 lb'ye kadar ölçeklenebilir bir tasarıma sahip. Motorun diğer özellikleri ise şöyle;

*Azami yakıt yakma verimliliği ve düşük emisyon sağlamak üzere geliştirilen yeni bir motor çekirdek mimarisi,

*Gelişmiş seramik matris kompozitleri — yüksek türbin sıcaklıklarında daha etkili çalışan ısıya dayanıklı bileşenler,

*Yüksek itme kuvveti ve yüksek bypass oranı sağlayan motor verimliliğinin en üst düzeye çıkarılmasına yönelik bir tasarım.

UltraFan, Rolls-Royce'un sürdürülebilirlik stratejisinin önemli bir parçası. Gaz türbini performansının iyileştirilmesinin yanı sıra, elektrifikasyona öncülük edilmesi amacıyla bu alanda sürekli araştırmalar yapılıyor. Sürdürülebilir Havacılık Yakıtlarının üretiminin hızlandırılması amacıyla endüstri ortaklarıyla çalışmalar yürütülüyor.

UltraFan ayrıca, Rolls-Royce'un ürünleri, hizmetleri ve dijital teknolojisini bir araya getiren Akıllı Motor vizyonunun da bir parçası.

Fan kanatları son teknoloji ürünü, sertliği arttırılmış reçine ve önceden doldurulan karbon fiber malzemenin bir araya getirilmesi ile üretiliyor. Ardından ısı ve basınç uygulanıyor ve her bir kanat aşınma, yabancı cisimlere ve kuş çarpmalarına karşı en üst düzey koruma sağlayan ince titanyum uygulamasıyla son halini alıyor.

Kompozit kanatlar Rolls-Royce Uçan Test Laboratuvarında uçuş esnasındaki testler de dahil olmak üzere Gelişmiş Düşük Basınçlı Sistem (ALPS) geliştirme motorunda kapsamlı bir şekilde test edildi. ALPS, Rolls-Royce, Clean Sky, Innovate UK, BEIS, ATI, ITP Aero ve GKN'nin birlikte yürüttüğü bir ortaklık. UltraFan'ın üretilmesi için geliştirilen teknoloji portföyü ATI, Innovate UK, LuFo ve Clean Sky 2 tarafından destekleniyor.

Bu haber toplam 13035 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim