• BIST 8718.11
  • Altın 2244.394
  • Dolar 32.3332
  • Euro 35.1644
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

SNC’den helikopter kazası riskini azaltan teknoloji

SNC’den helikopter kazası riskini azaltan teknoloji
Eren ve Fatih Özmen çiftinin sahibi olduğu global uzay-havacılık ve ulusal güvenlik şirketi Sierra Nevada Corporation’ın geliştirdiği teknoloji, görüş mesafesinin azaldığı kötü hava koşullarında helikopterlerin güvenle uçmasını sağlıyor.

Eren ve Fatih Özmen çiftinin sahibi olduğu, global uzay-havacılık ve ulusal güvenlik şirketi Sierra Nevada Corporation (SNC), ABD askeri helikopterlerinde de kullanılan Düşük Görüş Ortamı (DVE) teknolojisini geliştirdi. Bu teknoloji, sis gibi olumsuz hava koşulları nedeniyle görüş mesafesinin azaldığı durumlarda sivil ve ticari uçuşlarda da kaza riskini azaltıyor.

Sierra Nevada Corporation’ın sahibi ve başkanı Eren Özmen "Asker ya da sivil, insan hayatı çok değerli. Mevcut teknolojinin uygulanmasıyla bile fark yaratılabilecek durumlarda can kaybının önlenememesinden daha büyük bir trajedi olamaz" dedi.

Kaliforniya Calabasas'ta meydana gelen ve dokuz kişinin ölümüne neden olan korkunç helikopter kazasında ise sisin payının olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Düşük görüş ortamının dünyadaki askeri görevler üzerinde ciddi etkileri oluyor

ABD Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Irak operasyonu esnasında yaşanan helikopter kayıplarının %58'i ve can kayıplarının %52'si sis, kum fırtınası ve kar gibi nedenlerle görüş mesafesinin azaldığı durumlarda yaşandı. Kurtarma operasyonu görevlileri ve acil durum personelinin intikalini ve tahliyesini gerçekleştirmek zorunda olan acil durum müdahale ekipleri de, düşük ve kısıtlı görüş koşullarında benzer risklerle karşılaşıyor.

DVE teknolojisi hakkında bilgi veren Özmen, "SNC, her gün güvenliğimizi sağlamak için çalışan insanların hayatlarını koruyor. DVE çözümleri de bu insanların nasıl korunduğunun güzel bir örneği" dedi.

SNC'nin DVE teknolojisi, pilotlara görsel uçuş desteği veriyor

Düşük Görüş Ortamı (DVE), havacılık camiasında, görüşün bir veya birden fazla faktörün etkisiyle azaldığı koşullar için kullanılan bir terim. Birden fazla sensörden yararlanan SNC'nin DVE teknolojisi, pilotlara görsel uçuş desteği vererek içinde bulundukları durumu daha net bir şekilde analiz etmelerini sağlayan, gerçek zamanlı ve bütünsel bir görüntü sunuyor.

SNC'nin sistem kabiliyetleri arasında, arazi ve engel tespitinin yanı sıra dağlık arazilerde acil durumlarda öngörülemeyen meteorolojik koşullardan dolayı oluşan riskli uçuş koşullarının iyileştirilmesine yönelik yardım sistemi de bulunuyor.

SNC'nin DVE sistemi mimarisi modüler bir yapıya sahip. Hem helikopterlere hem de sabit kanatlı hava araçlarına destek sağlayacak şekilde çalışıyor. Pilotların zaman ve yer fark etmeksizin “içinde bulundukları ortamı kavramalarına" olanak sağlıyor.

ABD Savunma Bakanlığı, bünyesindeki pek çok helikopter programına DVE sistemi üretilmesi için SNC ile anlaştı.

SNC, hava araçlarına bu ekipmanın entegre edilmesi ve bu araçların FAA, EASA veya Askeri Tip Sertifikasyonu konusunda da uzmanlık hizmeti sunuyor.

1581502263_snc_dve_display.jpg

Bu haber toplam 13124 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim