• BIST 8718.11
  • Altın 2246.928
  • Dolar 32.3334
  • Euro 35.1703
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Telefonda taksite sınırlama geldi!

Telefonda taksite sınırlama geldi!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK, telefon satışlarında kullanılan tüketici kredilerine sınırlama getirdi.

Cari açığın artmasının önemli kalemlerinden biri ortalama iki yılda bir değiştirdiğimiz cep telefonlarımız. Bu alandaki cari açığı azaltmak ve vatandaşların gereksiz harcamalar yapmasına engel olmaya çalışmak isteyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ya da kısa adıyla BDDK, son aylarda artan telefonları tüketici kredisi ile satma furyasına yeni bir düzenleme getirdi.

Telefonda taksite sınırlama geldi

Bilindiği üzere 2014 yılından bu yana Türkiye'de telefonlar kredi kartı ile taksitle satın alınamıyor. Bireysel kullanıcılar için getirilen bu yasak yüzünden kredi kartı ile taksitli telefon satışı yapılamıyordu. Operatörlerin faturaya ek ödemelerle yaptıkları satışlarının patlamasına yol açan bu karar son aylarda tüketici kredisi ile deliniyordu.

Birçok teknoloji marketi ya da perakende zinciri, telefon satarken bankalarla anlaşma yapıp tüketici kredisi kolaylığı getirmişti. Bu kredilerin büyük bir çoğunluğu sıfır faiz imkanı sunarken vadeler de 12 aya kadar uzayabiliyordu. Bunun önüne geçmek için yeni bir düzenleme yapan BDDK, bu tarz tüketici kredisi ile alınan telefonlarda taksit miktarını 6 ile sınırlama karar aldı. Yürürlüğe giren uygulama ile bankalar, tüketici kredisi ile alınan telefon satışlarında 6'dan daha fazla taksit yapamayacak.

BDDK'nın resmi sitesinde yapılan basın açıklamasındaki ifadeler aşağıdaki gibi:

"Konut edinmeleri ve konut tadilatı kapsamında konutun 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 684 üncü maddesinde düzenlenen bütünleyici parçası niteliğini haiz olacak şekilde mal veya hizmet alımı amacıyla tüketicilere kullandırılan krediler, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler, eğitim ve öğrenim ücretinin finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ve kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçların finansmanı amacıyla doğrudan ilgili kurum veya kuruluşun hesabına ödeme yapılmak şartıyla kullandırılan krediler ile bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılan krediler hariç olmak üzere, tüketici kredilerinin vadesi otuz altı ayı, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi kırk sekiz ayı, cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi altı ayı aşamaz. Bu kredilerin yeniden yapılandırılmasında aynı vadeler uygulanır.”

Yapılan düzenleme ile bundan sonra tüketici kredisi ile yapılacak telefon satışlarında 6 aydan daha fazla taksit uygulanamayacak. Yapılan düzenlemeyi makul buluyor musunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bu haber toplam 4595 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim