• BIST 8718.11
  • Altın 2244.727
  • Dolar 32.3302
  • Euro 35.1556
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Dünyanın en büyük radyo teleskobu hazır

Dünyanın en büyük radyo teleskobu hazır
Çin, üç yıllık bir denemeden sonra dünyanın en büyük ve en hassas radyo teleskobunu devreye soktu. Teleskop, dünyadaki gökbilimcilere sunularak onlara evrenin doğuşunu ve evrimini çevreleyen gizemleri ortaya çıkarmak için güçlü bir araç sağlayacak.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'ndan bir yetkili Shen Zhulin, teleskopun tüm teknik göstergelerinin planlanan seviyeye ulaştığını ve performansının dünyanın en ileri seviyesinde yer aldığını kaydetti.

500 metrelik Diyaframlı Küresel Radyo Teleskop (FAST), yarım kilometre çapında ve yaklaşık 30 futbol sahasına eşdeğer bir alıcı alana sahip tek çanaklı bir teleskop. FAST, Çin'in güneybatısındaki Guizhou eyaletinde derin ve yuvarlak bir karst üzerinde yer alıyor.

Teleskobun baş mühendisi Jiang Peng, "Devreye girdikten sonra, FAST tam kapasite gözlem için kullanılabilir ve teleskopun iki veya üç yıl içinde bir dizi önemli bilimsel keşif yapması bekleniyor" dedi.

İki yıl içinde FAST'in keşfettiği yeni pulsar sayısı 102'ye çıktı. Bu rakam, aynı dönemde Avrupa ve ABD'deki araştırma ekipleri tarafından keşfedilen toplam pulsar sayısından daha fazla.

Beijing Üniversitesi'ndeki Kavli Astronomi ve Astrofizik Enstitüsü'nden bilim adamı Li Kejia, "FAST, radyo teleskoplarının etkili bir şekilde keşfedebileceği alan aralığının hacmini dört kat artırdı" diye konuştu.

Yaklaşık 1,2 milyar yuan (yaklaşık 170 milyon ABD Doları) maliyetle FAST, Çinli astronomlar tarafından önerildikten 20 yıl sonra Eylül 2016'da tamamlandı.

Çin Bilimler Akademisi Ulusal Astronomi Rasathaneleri eski yöneticisi ve FAST proje yöneticisi Yan Jun, artan ekonomik gücü ve temel bilimsel araştırmalara artan yatırımla Çin'in insanlığın ortak davalarına daha fazla katkıda bulunmaya hazır olduğunu söyledi.

ABD, İngiltere ve Pakistan'dan yaklaşık 10 bilim insanı FAST'ta çalıştı. Yerçekimi dalga tespiti gibi alanlarda daha küresel iş birliği bekleniyor.

Çin Uluslararası Radyosu

Bu haber toplam 1951 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim