• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Vodafone 4.5G'li telefonu Türkiye'de üretmek istiyor

Vodafone 4.5G'li telefonu Türkiye'de üretmek istiyor
Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, 4.5G'ye uyumlu telefonları Türkiye'de üretmek istediklerini söyledi.

4.5G ihalesinde en etkin A1 frekansını satın alarak öne çıkan Vodafone Türkiye, dün İstanbul'da bir basın toplantısı düzenledi. Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt'ün verdiği bilgilere göre, Vodafone Türkiye; 900 MHz’de B2, 1800 MHz’de C3, 2600 MHz’de ise E2 ve F2 bantlarının sahibi oldu. 

Halen kullanımda olan telefonların yaklaşık yüzde 20’sinin 4.5G teknolojisi ile uyumlu olduğunu kaydeden Öğüt telefon satışlarında yüzde 60’lık bir kısmın yeni teknolojilere uyumlu cihazlardan oluştuğuna işaret ederek, “Daha önce Vodafone markalı telefon satışlarımız olmuştu. Yine 4.5G'ye uyumlu telefonları Türkiye'ye getirmek, bir kısmını da Türkiye'de işbirlikleriyle üretmek istiyoruz” dedi. 

İhale gününü değerlendiren Öğüt, “Türkiye tarihinde bugüne kadar yapılmış en yüksek frekans tahsisli ihaleyi yaşadık. Sektörümüzde bir ilk olan bu ihalede biz de Vodafone olarak ihtiyacımız olan frekansları rasyonel ve optimum bir fiyat/fayda oranı ile aldık'' dedi. 1 Nisan 2016 itibarıyla abonelerine 4.5G hizmetini sunmaya başlayacaklarını anlatan Öğüt, ''2006'dan bu yana Türkiye’ye satın alma bedeli, 3G lisans bedeli ve 4.5G lisans bedeli dahil olmak üzere yaklaşık 16.5 milyar TL’lik yatırım yapmış bir firma olarak, ülkemizin Dijital Dönüşüm hedefl erine ulaşması yönünde vargücümüzle çalışmaya ve yatırımlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

Öğüt, ihalenin Danıştay tarafından onaylanmasının ardından 778 milyon euroluk bedeli 2015 yılı içerisinde peşin ödemeyi planladıklarını ve bu tutarı Vodafone Grubu'ndan temin edeceklerini aktardı. Vodafone Grubu'nun 18 ülkede 4G, 5 kıtada ve 12 ülkede ise 4.5G hizmeti verdiğine dikkat çeken Öğüt, ''Vodafone Grubu olarak, 5G'nin uluslararası standartlarının belirlenmesinde akademik çalışmaların ve araştırma-geliştirme faaliyetlerinin geliştirilmesine katkıda bulunuyoruz. Global deneyimimizden aldığımız güçle Türkiye’de de çıtayı yükselteceğimize inanıyoruz” dedi. 

4.5G için bugüne kadar gerekli yatırımları yaptıklarını kaydeden Öğüt, "Bundan sonraki önceliğimiz, ‘Ulusal Genişbant Politikası’ olmalı. Ulusal bir politika çerçevesinde devletimizin öncülüğünde ve rehberliğinde uygun teşvik politikaları kullanılarak Türkiye'deki fiber ayak izinin artırılması gerekiyor. Fiberin varlığı, sektörümüzü büyütecek, yatırımların önünü açacak, başka sektörlerin ve dolayısıyla ekonominin büyümesi için kaldıraç olacak” diye konuştu. Baz istasyonu ve fiber altyapı kurulumları konusunda henüz izin mercilerinin belirsiz olduğuna da işaret eden Öğüt, bu konudaki yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini açıkladı. 

BTK onayladı 

Öte yandan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu, 5 frekans bandında 18 paket için KDV hariç toplam 3 milyar 356 milyon 112 bin 643 euro teklifin verildiği 4.5G ihalesinin sonucunu dün onayladı.

Bu haber toplam 1561 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim