• BIST 9079.97
  • Altın 2309.877
  • Dolar 32.3385
  • Euro 35.0749
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Teknoloji devi 8 milyar dolarlık yatırıma geliyor

Teknoloji devi 8 milyar dolarlık yatırıma geliyor
Ekonomi Bakanı Zeybekci “Yeni teşvik sistemini anlattığımız dünya teknoloji devlerinden biri 2 ülkede yapmayı planladığı yatırımlarını Türkiye’ye getirecek. Bu yatırımların toplam rakamı 8 milyar dolar civarında” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yeni teşvik sistemi henüz yasalaşmadan konu hakkında görüştükleri bir teknoloji devinin 2 ülkede yapmayı planladığı yatırımları durdurduğunu belirtti. Darbe girişimi sonrası Türkiye’nin dış yatırımcılara daha iyi anlatılması için başlattıkları programlara gelecek hafta Hollanda ve İtalya ile devam edeceklerini belirten Zeybekci, 26 ülkeyi ziyaret edeceklerini, 16 ülkede büyük kampanyalar başlattıklarını dile getirdi. Yeni teşvik sistemini bu ziyaretlerde de anlatma fırsatı bulacaklarını dile getiren Zeybekci, şunları söyledi: “Bunlar sonbaharda tüm dünyaya anlatmamız gereken şeyler. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili güzel müjdeler vereceğiz. Geçen hafta İstanbul’daydık. Dünyanın teknoloji devlerinden birinin yöneticisine teşvikleri anlattığımızda 2 ülkede yapmayı düşündükleri tüm yatırımları durdurdu. Türkiye’ye getirmek için konuştuğumuz yatırımların toplam rakamı da 8 milyar dolar civarı. Enerji ve sağlık sektöründe teknolojiler üreten bir kuruluştan bahsediyoruz. Bu ve buna benzer Türkiye’ye doğru büyük bir yönelimin olduğunu hep beraber göreceğiz.”

SINIR TANIMAYACAĞIZ

Zeybekci, teşvik sistemleri konusunda Japonya, Almanya ve Güney Kore gibi ülkelerin uyguladığı modellerin incelendiğini, enerji, hammadde ve teknoloji ana başlıklarında stratejik ürünlerde, belirlenmiş sektörlerde, kapasitelerde ve yerlerde özel destek sistemleri kurguladıklarını söyledi. Her bir firma için ayrı dizayn edilen teşviklerin uygulamaya sokulacağını, vergi, stopaj, sigorta primi, enerji maliyetlerinin sabitlenmesi, demiryolu, otoyol ve liman gibi altyapılarının yapılması, üst düzey uzman personel için ücret desteği verilmesi, ücretsiz arazi, faiz desteği gibi yenilikçi desteklerin de yelpaze içine alındığını anlatan Zeybekci, belirledikleri sektörlerde ‘teşviklerde sınır tanımayacaklarını’ kaydetti. Zeybekci, firmalara desteğin ötesinde ortaklık da teklif edebileceklerini, en fazla yüzde 49 Hazine ortaklığının önerilebileceğini ifade etti. 

PTT MOBİL İŞLEM ARACI HİZMETE GİRDİ

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Denizli’de düzenlenen PTT AŞ Yönetim Koordinasyon Toplantısı’na katıldı. Zeybekçi ve Arslan, toplantı öncesinde, kargo, bankacılık, lojistik ve posta işlemlerini gerçekleştirebilen PTT Mobil İşlem Aracı’nın tanıtımını yaparak açılış kurdelesini kestiler. Bakan Arslan, PTT Mobil İşlem Aracı’nın PTT’nin erişemediği alanlarda hizmet vereceğini belirterek, bu sayede hizmeti en ücra noktaya götüreceklerini söyledi. Arslan, Denizli’den başlayan hizmet seferberliğinin tüm Türkiye’ye yayılacağını dile getirdi. Bakanlar Arslan ve Zeybekci, daha sonra e-ticaret noktasında hayata geçirilen PTT AVM’nin tanıtımını izleyerek, sanal alışveriş ortamında kıyafet denedi.

ALİBABA’YA ÜYE OLANA DESTEK

Türkiye’nin 150 milyar dolarlık ihracatının daha fazla artması için e-ticarete çok daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirten Zeybekci, konuyla ilgili hükümetin bütün bakanlıklarla işbirliği içinde çalıştığını söyledi. Zeybekci “Hükümetimiz, ihracatçılarımızın dünyadaki en önemli e-ticaret ortamlarını Amazon, Alibaba gibi portallara üyelikleri halinde üyelik bedellerini karşılamak gibi önemli bir karar, destek ve teşvikin arkasında şu anda” dedi.

Bu haber toplam 1177 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim