• BIST 9656.17
  • Altın 2495.261
  • Dolar 32.5846
  • Euro 34.8318
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Türkiye'de VPN ve Tor engellendi!

Türkiye'de VPN ve Tor engellendi!
Türkiye'de internet sağlayıcıları tarafından VPN ve Tor hizmetlerine erişim engelli uygulanıyor. Peki, bu engel ne gibi sonuçları doğuracak?

Türkiye'de internete uygulanan sansürden dolayı ülke çapında zaten bir yavaşlama söz konusuydu. Devletin önlem için aldığını söylemiş olduğu engelleme kararlarının ardı arkası kesilmeyince, kullanıcıların büyük bir bölümü VPN ve Tor gibi hizmetlere yöneldi. Ancak bu hizmetler de son gelen bilgilere göre habersizce internet sağlayıcıları tarafından engelleniyor.

İnternet sağlayıcılarının sözleşmesinde VPN ve Tor kullanımını engelleme gibi bir ibare olmamasına rağmen, bu hizmetlere erişim engellenmiş durumda. Turkey Blocks'un haberine göre Türkiye, Internet özgürlüğünde yavaş yavaş Çin modeline doğru kaymaya başladı.

Internete uygulanan sansür ve bu sansüre maruz kalmamak için kullanılan hizmetlerin de engellenmesi, Türkiye'nin internet özgürlüğü açısından daha da geri sıralara düşmesine neden olacak. 

Yaptığımız testlere göre; Private Internet Access, Hotspot Shield, TunnelBear, Hide my Ass, ZenMate ve CyberGhost gibi popüler VPN hizmetlerine erişim tamamen engellenmiş durumda.

VPN için PPTP ve L2TP protokollerini engelleyen BTK, her ne kadar ülke çapında VPN ve Tor kullanımını engellemek istese de OpenVPN gibi protokollerin kullanıldığı hizmetleri kapatması mümkün görünmüyor.

Terör propagandasını önlemek ve halkın huzurunu sağlamanın engel ve sansürden geçmediği apaçık ortada. VPN hizmetlerinin kullanılmasını toplumda sadece yasaklı sitelere girme gibi bir algı uyandırıyor. Aslında bu tamamen yanlış bir algı. VPN hizmetleri genellikle bağlantıyı güvenli hale getirme ve trafiği rahatlamak için kullanılıyor. Bakalım ilerleyen günlerde erişim engelleri için nasıl adımlar atılacak.

Bu haber toplam 1080 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim