• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Audi, sanal gerçeklik sistemi Holodeck'i test etti

Audi, sanal gerçeklik sistemi Holodeck'i test etti
Audi, yeni otomobil modellerinin tasarım değerlendirme sürecinde kullanılacak sanal gerçeklik holodeck’i adı verdiği sistemi test etti.

Audi, yeni otomobil modellerinin tasarım değerlendirme sürecinde kullanılacak sanal gerçeklik holodeck’i adı verdiği sistemi test etti. Bu teknoloji, içinde dolaşılabilen sanal bir ortam içerisinde otomobilin üç boyutlu bir görüntüsünü oluşturarak, mühendisler ve üretim uzmanlarının tasarım sürecinin erken aşamalarından itibaren modelin genel hatlarını ve görsel oranlarını gerçeğe uygun bir şekilde değerlendirmelerine imkan tanıyor. Audi bu sayede model geliştirme sürecinde kullanılan detaylı fiziksel test modellerinin sayısını azaltarak, zamandan ve masraftan tasarruf edecek.

Audi, gelecekte sanal gerçeklik (VR) teknolojilerinden daha yoğun bir şekilde yararlanmayı planlıyor. 2003 yılından bu yana ürün geliştirme sürecinde sanal ortamda oluşturulmuş üç boyutlu modellere önemli bir yer veren şirket, şimdi ise yeni modellerin sürecin her aşamasında sanal olarak incelenmesinde kullanılacak bir sanal gerçeklik holodeck’ini test ediyor.

İsmini Uzay Yolu dizisinden aldı

Bilimkurgu dizisi Uzay Yolu’ndan alınan “holodeck” terimi, sanal dünyalar oluşturabilen özel bir odayı tanımlamak için kullanılıyor. Bu vizyon, Audi’nin geliştirdiği sanal gerçeklik holodeck’i ile gerçeğe dönüşmek üzere. 15’e 15 metrelik bir odada, otomobil prototipleri gerçeğe uygun bir şekilde, doğru orantılarla gösteriliyor. Bu amaçla Audi’nin planlama bölümünden uzmanlar, tasarım değerlendirme sürecinin gerçekleştirildiği odanın birebir sanal bir kopyasını yarattılar. Bu ortamda güncel üretim verileri kullanılarak sanal otomobil modelleri oluşturuluyor. Bu sanal modeller içeriden ve dışarıdan incelenip değerlendirilebiliyor. Önceki sanal gerçeklik ortamlarının aksine, yeni sistemde altı kişi aynı anda otomobilin çevresinde dolaşabiliyor.

İki boyutlu görseller parçaları incelemekte kullanılıyor

Audi, VR holodeck teknolojisi sayesinde, gelecekte üreteceği modelleri gerçekçi bir şekilde değerlendirme fırsatı buluyor. Bu da önemli kararları daha hızlı almaya imkan tanıyor. Parçaları ayrı ayrı incelemek için ise, içinde gezilebilen sanal gerçeklik sistemlerinden daha yüksek çözünürlük ve kalite sağlamasından dolayı halen iki boyutlu görseller kullanılıyor.

Veri alışverişi sırt çantlarındaki bilgisayardan

Sanal gerçeklik gözlükleri takan ve ellerine etkileşim için birer kumanda aygıtı alan Holodeck kullanıcılarının sırt çantalarının içinde, gösterilen sahneyi oluşturan ve yalnızca üç kilo ağırlığında olan güçlü bir bilgisayar da bulunuyor. Bu portatif bilgisayarların Wi-Fi yoluyla bağlandığı merkezi bir çalışma istasyonu ise, veri alışverişini yönetiyor. Üç boyutlu modelin görüntülenmesinde birçok farklı seçenek var. Sistemin daha ileri versiyonları, farklı bölgelerde görev yapan Audi personelinin aynı model üzerinde çalışmasına imkan tanıyarak, işin çok daha kolay bir şekilde organize edilmesini sağlayacak. Üretimin başlamasının ardından ise sistem, üretimde kalite standartlarının korunması için kullanılacak.

Holodeck diğer alanlara da entegre edilecek

Audi, Lightscape ile birlikte geliştirdiği holodeck konseptini bu yıl içerisinde mevcut süreçlerine entegre etmeyi planlıyor. Mevcut test aşamasının bir diğer hedefi ise, bu teknolojinin şirketin diğer alanlarına uygulanabilirliğini değerlendirmek. Audi’de görev yapan üretim planlamacıları, üretim aşamalarını sanal ortamda canlandırarak, gelecekte kullanılabilecek süreçleri incelemeye başlamış durumda. Birim bu amaçla Volkswagen Grubu’ndaki diğer markalarla da işbirliği yapıyor.

Birçok alanda sanal gerçeklik kullanılıyor.

Audi’de sanal gerçeklik teknolojilerinin halihazırda kullanıldığı diğer alanlar arasında, ambalaj lojistiğinde çalışan personel için sanal gerçeklik kullanılarak verilen eğitimler ve müşteriler için geliştirilen Audi VR deneyimi yer alıyor. Audi VR deneyimi, potansiyel müşterilerin arzu ettikleri otomobili sanal olarak kişiselleştirmelerine ve opsiyonel donanımı gerçekçi bir şekilde otomobil üzerinde görmelerine olanak sağlıyor.

Bu haber toplam 1493 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim