• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Google link kısaltma servisini kapatıyor

Google link kısaltma servisini kapatıyor
Teknoloji devi Google, URL kısaltma hizmeti Goo.gl adresini kapatırken yerine Firebase Dynamic Links ismini verdiği yeni servisini koymaya karar verdi.

Google'ın farklı alanlarda yüzlerce hizmeti bulunuyor. Bunlardan biri olan URL kısaltma hizmeti Goo.gl. 2009 yılından bu yara kullanıcıların tercih ettiği ve uzun adresleri kısaltmak için kullandığı bir platform. Goo.gl adresinde hizmet veren platform nisan ayından itibaren kapanıyor. Google'ın kurumsal bloğundan yapılan açıklamaya göre Goo.gl servisi 13 nisan tarihinden itibaren kullanıma kapatılıyor. Yani bu servisi kullanan bu tarihe kadar URL kısaltması yapabilecek. Ancak bu tarihten sonra site açık olacak fakat URL kısaltması yapılamayacak.

Servisi halen kullananlar ise ürettikleri kısaltmalara 30 mart 2019 tarihine kadar erişebilecekler. Ancak bu tarihten sonra site tamamen kapatılacak ve kısaltmalara erişim mümkün olmayacak. Mevcut Goo.gl kullanıcıları bugüne kadar ürettikleri kısayolları export ederek o linklerin durumunu görebilecek. Bu hizmetini sonlandıran Google yeni bir servisin de duyurusunu yaptı.

Goo.gl yerine FDL geldi

Google mevcut hizmeti kapatsa da yerine yeni bir servis koyduğunu da açıkladı. Firmanın Firebase Dynamic Links adını verdiği yeni hizmet aynen Goo.gl'de olduğu gibi temelde bir link kısaltma servisi. Ancak çok daha akıllı ve detaylı olan yeni servis yine ücretsiz olarak kullanılabilecek.

Kısa adı FDL olarak atlandırılan yeni serviste sadece internet adresi değil uygulama içinden de bir adres verilebiliyor. Verilen adres Android ya da iOS işletim sistemi fark etmeksizin ilgili uygulamayı (tabi o cihazda yüklü ise) açabiliyor. Uygulama ilgili cihazda yüklü değilse kısayola tıklandığında o uygulamayı yükleme imkanı da sunuluyor. FDL üzerinde kısayol üretirken linke tıklandığında açılan cihazda ne gibi aksiyon alınacağı da belirlenebiliyor. Örneğin ilgili uygulama yoksa farklı bir yöntem izlenmesi de programlanabiliyor.

Cihazlar ve platformlar arasındaki uyum sorunlarını ortadan kaldıracağı iddia edilen Firebase Dynamic Links de ücretsiz olarak kullanılabiliyor.  Yeni servisle ilgli detaylar resmi internet sitesinde yer alıyor.   Ancak yeni servisin çok daha detaylı ve kapsamlı olduğunu ve sadece bir link kısaltma servisi olmadığını da belirtelim.

Bu haber toplam 2151 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim