• BIST 8871.74
  • Altın 2241.161
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0876
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

Xiaomi Türkiye pazarına giriyor

Xiaomi Türkiye pazarına giriyor
Çin'in ünlü teknoloji ürünleri markası Xiaomi'nin kısa süre sonra Türkiye pazarına gireceği iddia ediliyor.

Son günlerde Türkiye teknoloji basınında gündeme getirilen konulardan biri de Xiaomi'nin Türkiye pazarına gireceği iddiası. Uzun bir süredir gündemde olan iddia son günlerde tekrar ortaya atıldı. Ancak bu sefer iddialar çok güçlü.

Çinli Xiaomi, ülkemizde ağırlıklı olarak akıllı telefonlarıyla bilinse de yüzlerce farklı alanda ürünleri olan bir marka. Akıllı telefondan Drone'a, akıllı robot süpürgelerden akıllı saatlere kadar birçok teknolojik ürünü olan markanın 2017 gelirinin 17 ila 18 milyar dolar olması bekleniyor. Firmanın 2017 kârının ise 1 milyar dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.

Çin'de Huawei'den sonra en fazla telefonu satılan marka olan Xiaomi, diğer Çinli markalar gibi artık yavaş yavaş dünya pazarlarına da açılıyor. Markanın bir süredir Türkiye pazarına da gireceği iddiaları yer alıyordu. Her ne kadar Xiaomi ürünleri Türkiye'de farklı kanallardan getirilip satılıyor olsa da resmi bir temsilci bulunmuyordu.

Ancak Xiaomi dijital bir marka olduğu için Huaewi, Honor (Huawei'nin alt markası) ya da Samsung gibi Türkiye ofisi kurup satış ağı oluşturma çabalarına gireceği düşünülmüyor. Daha çok dijital olarak yönetilecek bu satış operasyonunun nasıl olacağı konusunda net bir bilgi yok.

Edinilen bilgiye göre şirket Türkiye'de bazı dağıtıcılarla görüşmelerde bulundu. Ancak hedeflerin ayda 100 bin gibi yüksek bir rakam olması (bu pazarın yüzde 8'i anlamına geliyor) bunun nasıl olacağı konusunda kafalarda soru işareti oluşturuyor.

Fiyat/performans oranı yüksek cihazlar üreten markanın Türkiye pazarına resmi olarak gelmesi Türk rakipleri açısından sıkıntı olabilecek bir durum. Türkiye pazarında resmi olarak yer almayan bir marka olduğu halde akıllı telefon fiyatları rakiplerinin en az yarısı seviyesinde olan Xiaomi, resmi olarak geldiğinde yine bu rakamlar civarında fiyat etiketine sahip olması bekleniyor.

Örnek vermek gerekirse Hepsiburada.com üzerinden Xiaomi telefon fiyatlarına baktığımızda karşımıza 799-3000 TL aralığında modeller çıkıyor. Bu da markanın fiyat aralığının nasıl olduğunu göstermesi açısından önemli bir detay.

Öte yandan türkiye pazarına resmi olarak girecek markanın sadece telefon mu yoksa diğer elektronik ürünlerini de mi satacağı şimdilik belli değil. Kurların bu kadar oynak olduğu, önümüzdeki ay bir seçimin yapılacağı ülkemizde Xiaomi'nin kısa vadede pazara girmesi mantıklı olmayabilir. Ancak beklentilerin çoğunun yaz aylarını gösterdiğini söyleyebilirim. Yapılan görüşmeler ve iş ortağı arayışları bir hareketliliğin olduğuna da işaret ediyor.

Bulunduğu pazarlarda yıkıcı etkileri olan markanın karşısında yerli ve yabancı rakiplerin de yeni adımlar atması bekleniyor. Geçtiğimiz aylarda Türkiye pazarına resmi olarak giren Huawei'nin alt markası Honor'ın önemli bir rakibi olacak Xiaomi, sektördeki bir diğer Çinli firma olacak.

Bu haber toplam 1741 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim