• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Gmail yazışmaları farklı şirketlere okutuyor

Gmail yazışmaları farklı şirketlere okutuyor
Ortaya atılan bir iddiaya göre Google'ın sahibi olduğu Gmail'deki e-postalar üçüncü kişiler tarafından okunuyor.

Son ayların popüler konusu olan veri ve gizlilik ihlalleri bu sefer de Google'ın başını ağrıtacak gibi görünüyor. Firmanın yıllardır okuduğu bilinen Gmail'deki e-postaları üçüncü parti şirketlerin okuduğu ortaya çıktı. Wall Street Journal'ın haberine göre Google, Gmail’deki içerikleri üçüncü tarafın okumasına izin veriyor.

Google, normalde 2 yıl öncesinde kişiselleştirilmiş (hedefli, kişiye özel) reklamlar için Gmail servisindeki verileri okumayı bıraktığını açıklamıştı. Bunu gizlilik ihlali önlemleri gereğince yerine getiren dev şirket, yeni raporlara göre postaların içeriklerini üçüncü taraf şirketlere okutarak bu alandaki bir açığı keşfetti. Yani firma e-postaları kendisi okumuyor ancak başka firmaların okumasına izin veriyor.

Tüm Gmail posta kutuları analiz ediliyor

Dün yayınlanan yeni bir Wall Street Journal haberi bu skandalın iç yüzünü ortaya çıkardı. Yazılım geliştiricileri; alışveriş fiyatları karşılaştırması, seyahat ve daha pek çok konudaki postaları tarıyor. Bunun için e-posta tabanlı hizmetlere kaydolmuş milyonlarca Gmail kullanıcısının gelen kutuları baştan aşağı analiz ediliyor.

Google’ın Gmail programının bir parçası olan Vetted isimli bir uygulama, geliştiricilere yeni hizmetler ya da uygulamaları için ek özellikler oluştururken bütün e-postaları okumalarına da izin veriyor. Bu okuma işlemlerinin büyük bir kısmı, bilgisayar yazılımları tarafından gerçekleştiriliyor. Bazı durumlarda ise okuma işlemlerini insanlar yapabiliyor. Bir başka deyişle Google, insanların e-posta kutularını daha iyi uygulama yapmak isteyen geliştiricilere açıyor.

Gazetede yer alan iddialar bir de örnekle de anlatılmış. Mesela Return Path isimli bir şirket, 2 milyondan fazla insanın e-posta kutularını görebiliyor. Bu tarama işlemleri sırasında çalışanlar 8 binden fazla e-postaya kendileri göz atabiliyorlar. Böylece diğer pazarlama şirketleri ve uygulama yapımcıları da bu postalara erişebiliyorlar.

Google hak ihlali yapıyor

Ortaya çıkan bu durum ise tam anlamıyla bir hak ihlali anlamına geliyor. Yani ilgili bir firmada çalışan herhangi biri sizin Gmail adresinizdeki en özel yazışmayı bile okuyabilir. Konuyla ilgili olarak Google henüz resmi bir açıklama yapmadı. Ancak yıllardır bu alanda çalıştğı bilinen ve tüm gelir modelini bu tarz içeriklerin okunmasından elde edilen verilere dayandıran Google'ın bu huyundan vaz geçeceğini söylemek pek mümkün değil.

Bu haber toplam 2550 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim