• BIST 9645.02
  • Altın 2417.671
  • Dolar 32.5828
  • Euro 34.8268
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Perakendeyi 7 farklı teknoloji şekillendirecek

Perakendeyi 7 farklı teknoloji şekillendirecek
SAP Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Karal, perakendenin gelecek 10 yılını 7 tane temel teknolojinin etkileyeceğini söyledi.

Organize perakendenin, gelişen teknolojilerle birlikte değişime uğrayacağı öngörülüyor. Mağazaların sosyalleşme ve marka tanıtım noktaları özellikleri nedeniyle gelecekte de olacağı ifade edilirken e-ticaretin çok daha hızlı gelişeceği belirtiliyor. Mağazaların ise form değiştirmesi bekleniyor. Gelecek 10 yılda öngörülene göre, bir kişi mağazaya gittiğinde sanal gerçeklikle ürünü deneyecek, kişiselleştirdikten sonra 3D yazıcıyla ürünü üretilecek.

Bu yıl “Yaşayan Perakendecilik” başlığı ile gerçekleşen SAP Perakende Forum, 600’ün üstünde profesyonelin katılımıyla gerçekleşti. Forumun açılışında konuşan SAP Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Karal, mağazaların artık müşteriyle ilişkilerin kurulduğu, şirket hikayelerinin anlatıldığı, sosyalleşme ortamları olarak varlıklarını devam ettireceklerini ifade etti.

Açılışın ardından yaptığı açıklamada perakendenin gelecek 10 yılını 7 tane temel teknolojinin etkileyeceğini savunan Karal, “Bunlar, nesnelerin interneti, öğrenen makineler ile yapay zeka, sürücüsüz araçlar ile dronelar ve robotlar, 3D yazıcılar, ödeme sistemleri ve artırılmış gerçeklik ile sanal gerçeklik” dedi.

Adidas ile Berlin’de bir showroom açtıklarına da değinen Karal, “Bir kişi sanal gözlüğü takıp, ayakkabıyı deniyor. Beğendiği ayakkabıyı kişiselleştiriyor ve bir tuşa basarak, 3D yazıcıyla üretilmesini izliyor. İleride belki bu sürücüsüz araçlarla teslim edilecek. Bunların prototipi yapıldı. 10 yıl sonra bunların hepsi günlük hayatımıza girecek” diye konuştu.

Forumun açılışında ‘Perakendede Yeni Dönem’ başlıklı bir de panel gerçekleştirildi. Panelde konuşan Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Üyesi Alp Önder Özpamukçu, perakende sektörünün ciddi şekilde istihdam yarattığını vurguladı. Perakendede dijitalleşmenin önemine değinen Özpamukçu, Türkiye’nin işin daha çok başında olduğunu belirtti. Perakendenin en önemli noktasının verimlilik olduğunu söyleyen Özpamukçu, “Çünkü her şey değişecek, teknoloji değişecek, dijitalleşme uçacak ama tüketicinin ucuza ürün alma talebi değişmeyecek. Bunun için maliyet minimum olacak ki tüketiciye herkesten ucuza ürün ulaştırabilesiniz. Bugün verimlilik çalışmalarının yapılacağı sahalar sınırlandı. Verimlilik sağlayabilecek en önemli konu bugün dijitalleşme” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 1310 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim