• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Japonya'da personel açığını robotlar dolduracak

Japonya'da personel açığını robotlar dolduracak
Japonya'da orta ölçekli şirketler artan personel ihtiyaçlarını çözmek için robot yatırımlarına yöneliyorlar.

Japonya'da gittikçe büyüyen işçi noksanlığını aşmaya çalışan orta ölçekli Japon firmalar imalat, hafriyat ve otel odası servisi gibi çeşitli görevleri yerine getirmesi amacıyla robot satın alıyorlar.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) tarafından yapılan bir ankete göre 100 milyon yen ile bir milyar yen arasında sermayesi olan şirketler nisan ayında başlayan mali yılda yatırımlarını yüzde 17.5 oranında artırmayı hedefliyor.

Bu rakamın ne kadarının otomasyona harcanacağı henüz kesinlik kazanmadı fakat bu tür ekipmanları satan şirketlerin siparişlerinde artış kaydedildi. Japonya'nın birçok robot üretici firmasının gelirleri de son birkaç çeyrektir ilk defa ocak-mart döneminde yükseldi.

Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nın endüstriyel politika bürosu şefi Seiichiro Inoue konuya ilişkin değerlendirmesinde, "İşçi eksikliğinden dolayı verimliliği artırmaya yönelik harcamaların payı gittikçe yükseliyor" diye konuştu.

Bu yatırımların amaçlarına ulaşmaları durumunda, Japonya'nın hızla yaşlanan ve daralan nüfusuna çare bulabilmesi adına bir umut ışığı doğmuş olabilir. Ekipman üreticiler böylelikle ülkenin düşük üretimini hızlandırabilir ve ekonomik büyümeye destek olabilirler.

500 bin açık pozisyon ilanı verildi

Japonya'da çalışma yaşındaki nüfus 1995 yılında 87 milyona yükselerek zirve yaptı fakat o dönemden bu yana düşüşte. Hükümet çalışma yaşındaki nüfusun bu yıl 76 milyona ve 2065 yılı itibariyle de 45 milyona gerilemesini bekliyor.

Japonya'da 100 ile 499 arasında kişiye istihdam sağlayan orta ölçekli şirketler 31 Mart 2016'da sona eren mali yılda 1.1 milyon açık pozisyon ilanı verdi. Çalışma Bakanlığı verilerine göre bu rakam hem son beş yılın en yüksek seviyesi hem de 500 veya daha fazla çalışanı olan şirketlerdeki açık iş pozisyonlarının neredeyse beş katı.

Bu haber toplam 1522 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim