• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

CIA'nın siber silahlarının İngiltere'ye karşı kullanıldığı iddia edildi

CIA'nın siber silahlarının İngiltere'ye karşı kullanıldığı iddia edildi
İngiliz sağlık sistemine bağlı 45 kuruluşun bilgisayar sistemlerini etkileyen siber saldırıda, ABD istihbarat servisinin siber silah cephaneliğinin kullanıldığı iddia edildi.

İngiltere'nin Ulusal Sağlık Sistemi'ne (NHS) bağlı 45 kuruluşun bilgisayar sistemlerini etkileyen siber saldırıda, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) siber silah cephaneliğinden yararlanıldığı öne sürüldü.

İngiliz basınında yer alan iddiaya göre, NHS'ye bağlı onlarca hastane ve sağlık kuruluşu ile çok sayıda aile hekiminin bilgisayarını kilitleyerek açmak için kullanıcı başına 300 dolar fidye talep eden bilgisayar korsanları, saldırıda CIA'nın siber cephaneliğinde yer alan Microsoft işletim sistemlerindeki bir açıktan faydalandı.

Wikileaks, mart ayında CIA'nın gizli operasyonlarında kullandığı binlerce sayfalık siber silah arşivini yayımlamıştı.

Sistemi normale döndürmek için çalışılıyor

İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd yaptığı açıklamada, siber güvenlik uzmanlarının NHS bilgisayar sistemlerini normale döndürmek için çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü söyledi.

İngiltere ve İskoçya'daki NHS sistemlerini etkileyen saldırının yaklaşık 100 ülkeyi etkileyen küresel bir saldırının parçası olduğunu belirten Rudd, olayda hastalara ait verilere ulaşıldığına dair kanıt bulunmadığını kaydetti.

BTK'dan saldırıya ilişkin açıklama

Öte yandan konuya ilişkin açıklama yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, yaklaşık 100 ülkeye yayılan zararlı yazılım "WanaCrypt0r 2.0 Saldırısı"na yönelik, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) kriz masasının çalışmalarını sürdüğünü ve gerekli önlemlerin alındığını bildirdi.

Saldırıya yönelik operatörleri uyardıklarını aktaran BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan da, "Dünya genelinde bir hareketlilik var, saldırıdan en çok etkilenen ülke İngiltere oldu. Zararlı yazılım bulaşması ve ciddi yayılması söz konusu. USOM, kriz koordinasyon merkezinde nöbetine kesintisiz devam ediyor." diye konuştu.

Bu haber toplam 1415 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim