• BIST 10045.74
  • Altın 2427.372
  • Dolar 32.4375
  • Euro 34.7804
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

TÜBİTAK Sudan'a metroloji laboratuvarları kuracak

TÜBİTAK Sudan'a metroloji laboratuvarları kuracak
TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü, Sudan'a sıcaklık, nem ve medikal metroloji laboratuvarları kuracak.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, Ulusal Metroloji Enstitüsünün (UME) yurt dışı iş birliklerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sudan'a sıcaklık, nem ve medikal metroloji laboratuvarları kuracağını belirten Ergin UME ile Sudan Standartlar ve Metroloji Organizasyonu (SSMO) arasında yürütülen görüşmeler sonucu iş birliği kararı alındığını dile getirerek, "TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsünce, Sudan'a 'sıcaklık ve nem metroloji laboratuvarı' ile 'medikal kalibratörler için kalibrasyon sistemleri' kurulumu projeleri için anlaşmaya varıldı. Toplam değeri 1 milyon 135 bin doları bulan projeler, metroloji alanında gelişmekte olan ülkelerle iş birliği açısından önem taşıyor" diye konuştu.

"Sudan, metrolojideki gücünü TÜBİTAK'tan alacak"

"Sudan'da nem alanında 1. ve 2. seviye çiğ noktası ölçer ve bağıl nem ölçerlerin kalibrasyonlarına imkan verecek altyapıya yönelik laboratuvarın 24 ayda tamamlanması planlanıyor" ifadesini kullanan Ergin, "SSMO, proje tamamlandığında eksi 10 ile 70 derece sıcaklık, yüzde 10 ile yüzde 95 bağıl nem aralığında, higrometrelerin (nem ölçer) ve hava sıcaklık ölçerlerin kalibrasyonlarını düşük belirsizlikle gerçekleştirme kapasitesine ulaşacak" açıklamasında bulundu. 

Sıcaklık laboratuvarının kurulmasıyla SSMO'nun önemli mesafe katedeceğini anlatan Ergin, kurumun bu sayede eksi 40 ile 550 derece sıcaklık ölçüm yeteneği kazanacağını bildirdi. 

Sudanlı araştırmacılara Türkiye'de eğitim

Ergin, Medikal Kalibratörler İçin Kalibrasyon Sistemlerinin Kurulumu Projesi'ne de değinen Ergin, şunları kaydetti:

"TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü Medikal Metroloji Laboratuvarı tarafından 3 yılda gerçekleştirilecek proje, EKG dahil hasta simülatörü, teşhis amaçlı ultrason kalibratörü, fototerapi radyometresi, akciğer simülatörü, basınç, nem, sıcaklık ölçümü sistemleri gibi üst düzey kalibratör, simülatör ve analizörlerin kurulumunu kapsıyor." 

Sudan'a laboratuvar ve altyapı kurulmasının yanı sıra, SSMO araştırmacılarına Türkiye'de ve Sudan'da eğitim ve danışmanlık hizmetleri verileceğini belirten Ergin, iki ülke arasındaki anlaşmanın komşu ülkelerle iş birliği geliştirilmesi bakımından da referans olmasını hedeflediklerini kaydetti.

Bu haber toplam 1568 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim