• BIST 9079.97
  • Altın 2301.089
  • Dolar 32.3484
  • Euro 35.109
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Türkiye ve İngiltere'nin gündemi TF-X oldu

Türkiye ve İngiltere'nin gündemi TF-X oldu
Çankaya Köşkü’ndeki görüşmede Türkiye ile İngiltere arasındaki en önemli ortak projelerden biri olan, “Milli Muharip Uçak” konusunda gelinen son nokta değerlendirildi. Projede 2023 yılında prototipin hazırlanması hedefleniyor.

Başbakan Binali Yıldırım, Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox ve Rolls Royce CEO’su Warren East’i kabul etti. Görüşmede, “Milli Muharip Uçak” konusunda mühendislerin karşılıklı eğitime başlayarak belli bir aşama kaydettiği “TF-X” projesi de ele alındı.

Çankaya Köşkü’nde 40 dakika süren kabulde, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ/TAI) Genel Müdürü Temel Kotil de yer aldı.

Başbakanlık’tan yapılan açıklamada görüşmeye ilişkin “Birleşik Krallık’la stratejik ortaklığımızın son dönemdeki karşılıklı temaslar ve ortak projelerle daha da ilerletilmesinden ve yapılan işbirliğinden duyulan memnuniyet dile getirilmiştir. Bu bağlamda, ekonomik ilişkilerin, ticaret ve yatırımların daha da geliştirilmesi üzerinde durulmuş, savunma sanayi dahil birçok alanda atılabilecek adımlar üzerinde görüş alışverişi yapılmıştır” denildi.

Prototip 2023’te

Edinilen bilgiye göre görüşmede Türkiye ile İngiltere arasındaki en önemli ortak projelerden biri olan, “Milli Muharip uçak” konusunda gelinen nokta da değerlendirildi. “TF-X” projesinde İngiliz mühendisler ile Türk mühendislerin karşılıklı başlayan eğitiminde gelinen durum ile 2018 içerisinde atılacak adımlar değerlendirildi. TAİ ile BAE arasında karşılıklı devam eden eğitimlerin tamamlanması ile Ar-Ge konusunda izlenecek yol haritası belirlenecek. AR-GE çalışmasının ardından uçağın projesi ve ardından da üretimine de resmen geçilecek. Uçağın elektronik yazılımları tamamen Aselsan ve TAİ birlikte geliştirmesi beklenirken motor ile entegresi de Ar-Ge çalışmalarında netleştirilecek. Projenin prototipinin 2023 yılında üretilmesi amaçlanıyor. Proje için ilk etapta 100 milyon sterlinlik bir kaynak da ayrılmıştı. 2018’de ayrılması muhtemel ek kaynağın da görüşmede ele alındığı ifade ediliyor.

Bu haber toplam 2971 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim