• BIST 8718.11
  • Altın 2245.417
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.165
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

Google yalan haberlerle yeni platformla savaşacak

Google yalan haberlerle yeni platformla savaşacak
Yalan haberlere karşı savaş açan Google, News Initiative isimli yeni bir platformu duyurdu.

Sosyal ağların en büyük sorunlarından biri olan ve her geçen gün büyüyen sahte haber konusunda adım atan şirket sayısı da artıyor. Bunlardan biri olan Google, halen Avrupa çapında faaliyette olan Digital News Initiative - Dijital Haber Girişimi'ne' ek olarak News Initiative - Haber Girişimi isimli yeni bir platform kurdu. Dünya çapında sahte haberleri takip edip gazeteciliğin gelişmesi için çalışacak olan yeni girişim bu iş için üç yılda kullanmak üzere 300 milyon Dolar bütçeye sahip olacak.

Yeni girişimin gazeteciliği desteklemek, yalan haberlerle savaşmak, haber sitelerinin büyümesine destek olmak ve yeni araçlarla gazetecileri desteklemek gibi hedefleri olacağı açıklandı.

Google Haber Girişimi'nin internet sayfasında yer alan bilgilere göre şirket gazetecileri ile Ürünler, İş Ortaklığı ve haberciliği geliştirecek eğitim programları ile destekleyecek. Programla ilgili hazırlanan internet sitesi şimdilik Türkçe dil desteği sunmuyor. Bu programın Türkiye'de hayata geçip geçmediği ise şimdilik bilinmiyor. 

Yalan haber ve veri ihlalleri büyük bir sorun

Son aylarda ortaya çıkan bazı yalan haberler ve veri ihlalleri toplumun sosyal ağlar tarafından nasıl yönlendirilebileceğini ortaya koyuyor. Yalan haber özellikle kitleleri yönlendirmek, olmayan bilgileri olmuş gibi sunmak ve üzerine bir de bunlardan para kazanma kurgusuna sahip olduğundan özellikle içerik odaklı teknoloji devlerinin en büyük sorunlarından biri haline geldi. Günümüzde yalan yanlış birçok bilgiyle dolu olan yüzbinlerce internet sitesi ve hatta videolu içerikler bulunuyor. Bunlarla savaşmak için özel ekipler de kuran Google, teknolojiden faydalanarak bu tarz içeriklerle savaşmayı deniyor.

Öte yandan bu tarz teknoloji şirketlerinin kullanıcı verilerini izinsiz ve yasadışı bir şekilde paylaşması da önemli bir sorun. Facebook ile ortak çalışan Cambridge Analytica isimli firmanın ABD başkanı seçilen Donald Trump'ın kampanyası için 50 milyon kişinin verilerini kullandığı ortaya çıkmıştı. Bu verileri kullanan firmanın bölgesel ve kişisel tercihlere bağlı olarak manipüle edilmiş reklamlar gösterip seçim sürecini etkilediği iddia edilmişti.  5 yıl önce yaşanan olayın ortaya çıkmasıyla Facebook, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapıp Cambridge Analytica ile çalışmalarına son verdiğini belirtti. Ancak bu açıklama Facebook'un bir günde hisselerinde 50 milyar dolarlık düşüşe engel olamadı.  

Kurulan bu yeni girişim teknolojinin yanısıra doğru habercilerin yetiştirilmesini ya da işini etik kurallar çerçevesinde yapanların desteklenmesi anlamına geliyor. Bunun nasıl sonuçlar doğuracağı ise önümüzdeki günlerde daha netleşecek. Ancak konunun spesifik ve karmaşık olması çözümününü de zorlaştırıyor.  

Bu haber toplam 1496 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim