• BIST 9079.97
  • Altın 2310.031
  • Dolar 32.3414
  • Euro 35.0801
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Reklam verenler Facebook'tan çekiliyor

Reklam verenler Facebook'tan çekiliyor
Kullanıcılardan sonra reklam verenler de Facebook'tan çekilmeye hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook, Cambridge Analytica isimli veri alaniz şirketinin, sosyal ağdaki 50 milyon kişinin bilgilerini izinsiz olarak alıp bunları ABD seçimleri ve Brexit oylamasında kullanmasının ardından zor günler geçiriyor. Sosyal ağ şimdi de bir reklam sorunu yaşacak gibi görünüyor.

Dünyanın en büyük tüketici ürünleri firmalarından ikisi olan İngiltere merkezli Procter & Gamble ve Diageo, Facebook'u ilanlarını kaldırmakla tehdit etti. Sektör uzmanlarına göre bu tehdit bir blöf olabilir. Çünkü geçen yıl da YouTube'daki aşırılık yanlısı videolar yüzünden benzer bir tehdit yapılmıştı. Ancak geçen yıl İngiltere'de YouTube'a yapılan reklam harcamaları yüzde 13 oranında arttı.

Ancak bu durum Facebook için aynı şekilde gerçekleşmeyebilir. Öncelikle ortaya çıkan skandal Facebook'un hisselerini vurdu ve 3 günde 60 milyar dolarlık bir kayıp yaşandı. Ayrıca ''Facebook'u sil' kampanyası da çok büyük etki oluşturmasa da gündemde olmaya devam ediyor.

Adım atanlar da var

İngilitere'deki firmalar şimdilik uyarı aşamasında olsa da  reklam konusunda hemen adım atan şirketler de var. Almanya’nın en büyük ikinci bankası Commerzbank, ikinci bir duyuruya kadar Facebook reklamlarını durdurduğunu açıkladı. Öte yandan alternatif tarayıcı Mozilla da Facebook reklamlarını durdurduğunu açıkladı. 

Amazon'a yarayabilir

Öte yandan bu durumun Facebook'un doğrudan rakibi olmasa da Amazon'a fayda sağlama ihtimali de bulunuyor. Dijital dünyanın en büyük reklam alan platformları Facebook ve Google tarafından kontrol ediliyor. Eldeki veriler dijital dünyadaki reklamların yüzde 84'ünün bu iki dev tarafından alındığını gösteriyor. Amazon şimdilik küçük bir pay alsa da kullanıcı verileri, Prime gibi bir platformu ve teknolojiye olan büyük yatırımları ile potansiyel bir platform olma yolunda ilerliyor. Amazon'un ABD pazarındaki dijital reklam gelirinin sadece yüzde 3'üne sahip olduğunu da belirtelim.

Yaşanan olaylar Facebook'a ders olsa ve CEO Mark Zuckarberg açıklama yapıp kullanıcılardan özür dilese de artık bazı şeylerin eskisi gibi olmayacağı görülüyor. Sadece ABD'de de eğil Avrupa'da da ciddi baskı görmeye başlayan sosyal ağın Avrupa Birliği tarafından ciddi bir ceza alması da mümkün. Bu konuda kullanıcı başına 40 bin Dolar rakamlarının telaffuz edildiğini de belirtelim. 

Bu haber toplam 1874 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim